Najave i izvješća / 28. travnja 2022.

Stručni skup Učenje i poučavanje međupredmetne teme Održivi razvoj u kontekstu povezanosti okoliša, proizvodnje hrane i turizma

Državni interdisciplinarni stručni skup za učitelje i nastavnike prirode/biologije i geografije Učenje i poučavanje međupredmetne teme Održivi razvoj u kontekstu povezanosti okoliša, proizvodnje hrane i turizma održan je 19. – 20. travnja 2022. na Zoom platformi.

Teme održanih predavanja i predstavljenih primjera iz prakse povezale su dimenzije održivosti, okolišnu, društvenu i ekonomsku, u području poljoprivredne proizvodnje, turizma i integrirane nastave prirode/biologije i geografije. Poruke stručnoga skupa proizlaze iz domena međupredmetne teme Održivi razvoj, temeljnih načela održivosti, primjenom znanja i vještina za održivo življenje i odgovornosti koja ima za cilj dobrobit za ljude, okoliš i buduće generacije.

Predavanja su održali: doc. dr. sc. Sanja Radman i izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Marija Viljevac Vuletić s Poljoprivrednog instituta u Osijeku, Melita Došen, dipl. ing. bioteh. univ. spec. oecoing. iz Ministarstva poljoprivrede, doc. dr. sc. Ivan Šulc i izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić s Geografskg odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i Hrvoje Pavić, mag. educ. hist. iz Osnovne škole Vijenac u Osijeku. Primjere iz prakse predstavili  su: Ankica Vidak, prof., OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo; Dražen Crnčec, prof., OŠ Sv. Martin na Muri; Vlatka Kuhar, prof., VII. gimnazija, Zagreb i Karmela Brčić Đapić, prof., Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti, Zagreb; Dinko Marin, prof., OŠ Bartula Kašića, Zadar; Zrinka Klarin, prof. i Anita Mustać, prof., OŠ Šime Budinića, Zadar i Mirko Andrić, prof., OŠ „Retfala“, Osijek. Više savjetnice Sonja Burčar, prof. i Lydia Lugar, prof. održale su radionicu o integriranoj nastavi prirode/biologije i geografije.

U evaluacijskom upitniku sudionici stručnoga skupa navode kao njegovu posebnu vrijednost nove, primjenjive, zanimljive i aktualne ideje za nastavnu praksu u kojima se ostvaruje međupredmetna povezanost kao i kvalitetnu komunikaciju tijekom stručnog skupa. Primjenjivost tema stručnoga skupa sudionici su ocijenili prosječnom ocjenom 4,81, a stručni skup u cjelini ocjenom 4,88. Korisnost sadržaja predavanja i radionice preko 80 % sudionika ocjenjuje odličnim.

Voditeljice skupa: Sonja Burčar i Lydia Lugar, prof.

Evaluacija

(pdf: 350,44 KB)

Preuzmi