Najave i izvješća / 6. ožujka 2019.

Stručni skup: Nasilje u mladenačkim vezama

Povodom dana ružičastih majica, koji je posvećen prevenciji vršnjačkog nasilja, 27. veljače 2019. godine Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je stručni skup Nasilje u mladenačkim vezama.

Uvodno se sudionicima obratila Alma Rovis Brandić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je istakla potrebu za preventivnim radom s djecom i mladima te upoznala sudionike s aktualnim nastojanjima u tom području. Edukaciju za provedbu programa Nasilje u mladenačkim vezama održale su doc. dr. sc. Ivana Maurović i doc. dr. sc. Gabrijela Ratkajec Gašević s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, nositeljice istoimenog kolegija na studiju socijalne pedagogije. Program ima za cilj povećati prepoznavanje oblika nasilja u vezama mladih, povećati svijest o pravima u vezi i kako ih ostvariti sigurnim putem, osvijestiti vlastite stavove o nasilju u bliskim vezama, prepoznati vlastita i partnerova nasilna ponašanja i povećati spremnost na traženje pomoći u slučaju nasilne veze. Ukupno 55 stručnih suradnika i razrednika educirano je za  provedbu znanstveno utemeljenog, evaluiranog programa Nasilje u mladenačkim vezama.

Novinarka 1. programa Hrvatskog radija Ivana Sučić je s edukatoricama i sudionicima snimila prilog koji je emitiran 4. ožujka 2019. godine u radio emisiji Izvan okvira, poveznica:  https://radio.hrt.hr/ep/nasilje-u-mladenackim-vezama/290577/