Najave i izvješća / 6. veljače 2023.

Škole u Daruvaru i Zagrebu obilježavaju stotu obljetnicu nastave češkoga jezika i kulture

U Češkom narodnom domu u Daruvaru je održan tradicionalni siječanjski državni stručni skup svih odgojno-obrazovnih radnika češke manjine u Republici Hrvatskoj. Prisutne je pozdravila u ime Agencije za odgoj i obrazovanje vanjska suradnica Jitka Stanja Brdar i prenijela prisutnima pozdrave ravnateljice AZOO dr. sc. Dubravke Brezak Stamać. Stručnom skupu je prisustvovalo 54 odgojno-obrazovnih radnika što je oko tri četvrtine ukupnog broja. Svojom nazočnošću skup su uveličali veleposlanik Češke republike Milan Hovorka i načelnik Sektora za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja Milan Vukelić. Obadvojica su se vrlo pohvalno izrazila o češkoj manjini i školstvu češke manjine. Sudionike skupa su pozdravile i predsjednica Saveza Čeha u RH-a i dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije iz redova češke manjine.

Program je počeo online predavanjem iz Ukrajine. Ludmila Čiževska, predsjednica Češkoga narodnog savjeta, predstavila je češku manjinu u Ukrajini, nastavu češkog jezika i načine kako se bore protiv asimilacije. Sve prisutne je ganula činjenica da iako se nastava u Ukrajini zbog ratnih zbivanja provodi online, nastava češkog jezika je uživo, ako treba i u podrumima, da bi se djeca vidjela sa svojim prijateljima bar na satima češkog jezika.  

Daljnja predavanja su posvećena stotoj obljetnici nastave češkoga jezika u osnovnoj školi u Daruvaru, dopunskoj subotnjoj školi u Zagrebu i devedesetpetoj obljetnici Češkoga dječjeg vrtića u Daruvaru.

Prezentacija je ukratko predstavila prošlost Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog u Daruvaru. Prezentacija je prikazala početke osnutka škole, poteškoće koje su se pojavljivale pri osnutku, a i kasnije, ali i rješenja, te daljnja događanja i zanimljivosti škole sve do sada. Istaknute su znamenite i važne osobe koje su dale svoj doprinos kako kod utemeljenja škole Komenskog u Daruvaru tako i daljnjem radu i razvoju škole – učitelje, ravnatelje i druge osobe iz manjinskog života.

Drugi dio prezentacije je predstavio aktivnosti škole u sadašnjosti, kako školske, izvannastavne tako i aktivnosti koje škola provodi. Predstavljene su brojne aktivnosti s naglaskom na višejezičnost, nastavu na pet jezika (Hrvatski jezik, Češki jezik – materinski prema Modelu A, Engleski jezik obvezatni strani jezik, Njemački jezik – izborni strani jezik i Mađarski jezik i kultura prema Modelu C). Škola je usmjeren i na STEM područje i organizaciju natjecanja Klokan, Dabar, Festival matematike, Večer matematike, Sudoku natjecanje, Abacus soroban i uključena je u različite projekte u STEM području te humanitarne aktivnosti.

U trećem dijelu prezentacije su predstavljene aktivnosti kroz koje škola tijekom svojega postojanja održava znanje češkog jezika, njeguje češki folklor, lutkarstvo, češke običaje. Predstavljeni su projekti i natjecanja u koje se škola s ciljem održanja češkog jezika i kulture uključuje. Prezentaciju o Češkoj osnovnoj školi Jana Amosa Komenskog u Daruvaru su pripremile Miroslava Veltruski, Tanja Koči Valdgoni i Jitka Stanja Brdar.

Maja Burger je predstavila prošlost i sadašnjost Češke dopunske škole u Zagrebu i nastavu češkog jezika i kulture prema Modelu C u Zagrebu koja isto tako obilježava stotu godišnjicu svojeg postojanja.

Zdenka Kutil, ravnateljica Češkoga dječjeg vrtića Ferda Mravenec u Daruvaru, predstavila je aktivnosti dječjeg vrtića.

Ivan Horina, prof. geografije, pripremio je predavanje Usporedba broja Čeha u Hrvatskoj između 2011. i 2021. godine, s naglaskom na Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Popisi stanovništva daju uvid u demografske sastavnice pojedinih teritorijalnih jedinica. U Republici Hrvatskoj je 2011. godine živjelo 9641 Čeha, a prema podacima iz 2021. godine 7862 Čeha, što je smanjenje za 18,45%. Najveći broj Čeha živi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji; prema podacima iz 2021. godine bilo ih je 5002, što je za 1285 manje nego 10 godina ranije.

Razloge za smanjenje treba tražiti ponajprije u asimilaciji, zatim u niskim stopama nataliteta i iseljavanju mladog stanovništva. Moguće usporavanje negativnog trenda smanjivanja broja Čeha, ponajprije treba provesti na razini cijele države. Neki od prijedloga su pronatalitetna populacijska politika, revitalizacija ruralnih područja, potpore najmlađem stanovništvu (stipendije, besplatni boravak u Češkoj na edukacijama i učeničkim ili studentskim razmjenama).

Asimilaciju je nemoguće zaustaviti, ali ju je moguće usporiti. Zbog toga u budućnosti treba Savez Čeha, u suradnji sa svim svojim vrtićima, školama i ostalim udrugama, nastaviti dobar posao koji provodi već desetljećima.

Predsjednica Saveza Čeha Anamarija Štruml Tuček je predstavila aktivnosti Saveza Čeha koje za učenike priprema u 2023. godini. Lidija Dujmenović, ravnateljica NN Jednota, predstavila je nove autorske i prevedene udžbenike koji nakladništvo priprema. Jitka Stanja Brdar, nadzornica-savjetnica za školske ustanove pri MZO-u i vanjska suradnica AZOO-a upoznala je prisutne s daljnjim mogućnostima stručnog usavršavanja u 2023. godini na stručnim skupovima AZOO-a i skupovima koje za dijasporu priprema Ministarstvo mladeži i školstva Češke republike. Predstavila je tijek natjecanja iz češkog jezika i upozorila na nacionalne ispite iz češkog jezika i svih predmeta koji se pišu na češkom jeziku.

Na kraju su prisutni vidjeli predavanje Aline Vehuni iz SAD-a s prijevodom na češki jezik o važnosti socijalnog i emocionalnog učenja, a učiteljica Ilona Kirchner, izaslanica iz Češke Republike, kao pomoć češkoj dijaspori u Hrvatskoj je pripremila radionicu kako povezati dječju književnost i doživljajnu pedagogiju.

Nakon svih predavanju prisutni odgojno-obrazovni radnici su izmjenjivali iskustava. Svi su izrazili oduševljenje stručnim skupom i time što se nakon dvije godine održavanja skupa u online obliku mogu vidjeti uživo.

Evaluacija

(pdf: 1,31 MB)

Preuzmi