Najave i izvješća / 14. prosinca 2023.

Razvoj poduzetničkih ideja od koncepta do realizacije

U srijedu i četvrtak, 15. i 16. studenoga 2023. godine, u Termama Tuhelj održan je državni stručni skup Razvoj poduzetničkih ideja od koncepta do realizacije koji je bio namijenjen voditeljima učeničkih zadruga i na kojem je tijekom dva dana sudjelovalo oko 150 sudionika. Voditeljica skupa bila je dr. sc. Verica Jovanovski, viša savjetnica za fiziku i učeničko poduzetništvo, koja se u uvodnom dijelu osvrnula na važnost obrazovanja za poduzetništvo i pružanja podrške učenicima koji  pokazuju interes za poduzetničko promišljanje i djelovanje.

O Poduzetničkim vještinama u svakodnevnom životu govorila je Ružica Kandić, prof., univ. spec. oecc., viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje te je istaknula poduzetničke vještine koje bi svaki pojedinac trebao razvijati.

Tihomir Antunović, dipl. oecc, direktor Medora hoteli i ljetovališta d.d. iz Zagreba, sudionicima je ispričao primjere poduzetništva u realnom sektoru te potaknuo sudionike na promišljanje kroz izlaganje na temu: Je li proizvod dovoljan?

Hrvatska gospodarska komora je važan dionik između gospodarstvenika, obrazovanja, zajednice i zakonodavca te je njihova predstavnica Sanja Baković, mag. oec., upoznala sudionike o načinima i provedbi Oznaka kvalitete za promicanje vrijednosti proizvoda Učeničkih zadruga. Nastavnice Mateja Rusak, mag. art. i Iva Vukotić, mag. oec., iz Gospodarske škole u Varaždinu, prezentirale su načine i izazove u radu s djecom posebnih obrazovnih doživljaja i mentoriranju darovitih učenika kroz svoje primjere Poticanja darovitosti za poduzetništvo kroz likovnu kulturu.

Sritnica brand – primjer traženog proizvoda učeničkih zadruga na tržištu predstavila je učiteljica Zdenka Ljubičić, prof., iz Osnovne škole Josipa Jovića iz Aržana, kao primjer dugogodišnjeg promišljanja te spajanja tradicije, nacionalnog obilježja i kulture naroda Dalmatinskog zaleđa te prepoznatljivosti proizvoda u lokalnoj zajednici.

Tijekom drugog dana sudionici su pratili teme koje se odnose na važna zakonodavna i financijska pitanja vezana uz rad učeničkih zadruga. O Učeničkim zadrugama unutar poreznog sustava govorile su Natalija Podgajski, mag. iur. i Anđelka Šlopar Ljubaj, dipl. iur. iz Porezne uprave, Područni ured Krapina. Kako Upravljati s profitabilnosti i novčanim tokom poduzeća govorile su Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat iz Vrbošić Consulting iz Zagreba. Koje su obveze subjekata u poslovanju s hranom vezano uz informiranje potrošača o hrani prezentirala je Edita Volar Pantić, univ. spec. techn. aliment., iz Ministarstva poljoprivrede.Nakon ovih izlaganja sudionici su postavljali brojna pitanja te iznosili primjere s kojima se susreću u radu. U nastavku Državnoga stručnog skupa u sesiji Primjeri dobre prakse rad učeničkih zadruga predstavili su se: Kako stvaraju učenici s teškoćama u učeničkoj zadruzi, Kornelija Sabljak, prof., iz Osnovne škole Julija Kempfa iz Požege; Primjer dobre suradnje UZ s Turističkom zajednicom, Emilijana Jončić, dipl. oec., iz Srednje škole „Antun Matijašević Karamaneo“ iz Visa; Digitalno i kreativno u UZ, Melita Brodar, prof., Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec.

U sesiji radionica održano je 11 radionica kroz koje su sudionici mogli kroz praktične primjere i samostalan rad naučiti kako izrađivati određene proizvode. Radionice su vodili: Suvenir za svakoga, Ivana Jukić Matijević, dipl. učiteljica i Mirela Prskavac, prof., iz Osnovne škole Julija Kempfa iz Požege; Fast fashion ili Nepodnošljiva lakoća kupovanja, Amalija Pancirov, prof. mag. bibl., Osnovna škola Primošten; Izrada cvjetova uz pomoć termo kalupa, Patricija Burazin, dipl. učiteljica, iz Osnovne škole Blage Zadre iz Vukovara i Sunčica Gačić, dipl. učiteljica, iz Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke; Radionica ikonopisanja, Ivona Mustapić Jelavić, akad.  slikar-grafičar i Marina Boroz, mag. edu., iz Osnovne škole Žnjan-Pazigrad iz Splita; Izrada suvremenog nakita s elementima tradicionalne ornamentike od prirodnih materijala (tkanina i reciklirani papir), dr. sc. Ivana Babić i Renata Kolovrat, prof., iz Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Lovreća; Tesla i Tesla’s land kao brand, Ljubica Ilievska Radošević, prof. i Ana Ivanetić, prof., iz Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića; Vidjeti nevidljivo, Maša Sancin Bucci, prof. i Lidija Miljanović Škugor, prof., Učenički dom Kvarner iz Rijeke; Rehabilitacijska tehnika filcanja vune, UZ Drenova, Barbara Fistonić, mag. paed. soc. i Petra Štimac, mag. paed. soc. iz Osnovne škole Fran Franković iz Rijeke; Edukativno-kreativna radionica: Mirisne haljinice, Ksenija Sambol, mag. paed. soc., Centar za autizam u Zagrebu; „Kinč nije kič“, projekt UZ Ban, Zdravka Kramarić, prof. i Zvonimira Špoljar, prof., Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešić; Izrada gipsanog kalupa, Snježana Hranić, mag.  prim. educ., iz Osnovne škole Sveti Đurđ i Željka Kleković Brajenović, mag. prim. educ., iz Osnovne škole Viktorovac iz Siska.

Zaključci skupa: istaknuta je važnost održavanja ovakvih skupova koji okupljaju voditelje učeničkih zadruga i sekcija, poduzetnike, stručnjake iz obrazovanja i zakonodavnih tijela, stručnih udruga jer pružaju mogućnost razmjene iskustava, educiraju zainteresirane o relevantnim temama, pružaju priliku za stjecanje novih znanja i vještina koje će poboljšati rad učeničkih zadruga.

U petak, 17. studenoga 2023. godine održan je nastavak skupa u kojem su sudjelovale viša savjetnica za fiziku i učeničko poduzetništvo dr. sc. Verica Jovanovski iz Agencije za odgoj i obrazovanje i voditeljice županijskih stručnih vijeća na kojem su voditeljice prezentirale svoje aktivnosti, primjere dobre prakse u svojim županijama. Nakon toga, predstavile su prijedloge aktivnosti za školsku godinu 2023/2024.

Zajednički zaključak vezan uz rad županijskih stručnih vijeća i održanoga Državnoga stručnog skupa je ostvarenost odlične suradnje, dijaloga i razmjenu iskustava: Ovakvi događaji imaju ključnu ulogu u jačanju učeničkih zadruga i pružaju priliku za zajedničko učenje i poboljšanje.

Evaluacija

(docx: 47,40 KB)

Preuzmi