Najave i izvješća / 5. siječnja 2018.

Projekti Europske unije – nove inicijative u području učenja i poučavanja

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 4. siječnja 2018. godine održan je u I. gimnaziji Osijek međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike engleskog i njemačkog jezika Projekti Europske unije – nove inicijative u području učenja i poučavanja. Učitelji i nastavnici engleskog i njemačkog jezika s područja pet slavonskih županija prepoznali su važnost teme te je skupu nazočilo više od 150 učitelja i nastavnika.

Održana su zanimljiva predavanja o postupku prijavljivanja i provođenju projekata s naglaskom na programe Erasmus + K1, Erasmus + K2 i e-Twinning.

Cilj stručnog skupa bio je potaknuti učitelje i nastavnike na aktivnije uključivanje u EU projekte. Istaknute su prednosti sudjelovanja u projektima u sklopu programa Erasmus + K1 koji, između ostalih, uključuju mobilnosti nastavnog osoblja u svrhu stjecanja iskustva učenja, rada, prakse i usavršavanja u inozemstvu. Učitelji i nastavnici mogu sudjelovati u strukturiranim tečajevima te jačati jezične kompetencije kao i kompetencije potrebne za rad s mladima i u nastavi. Posebno je naglašena uloga učitelja i nastavnika engleskog i njemačkog jezika koji sudjeluju u jezičnoj pripremi sudionika za sudjelovanje na odabranim tečajevima. Predstavljeni su i programi Erasmus + K2 koji podupiru transnacionalna strateška partnerstva usmjerena na razvoj inicijativa u području obrazovanja. Sudjelovanjem u projektu iz toga područja ostvaruje se suradnja sa školama partnerima u projektu, sudjeluje u aktivnostima mobilnosti i razmjeni znanja i iskustava nastavnika i učenika među državama koje su partneri u projektu. Osim toga, predviđaju se ne samo mobilnosti nastavnika već i učenika škole u svrhu povećanja njihovih jezičnih, kulturnih i socijalnih kompetencija. U izlaganjima je naglašeno kako važan dio sudjelovanja u projektima Europske unije čine platforme za IT potporu, među kojima je za škole značajna platforma e-Twinning,  koja omogućuje virtualni prostor za suradnju, baze podataka s mogućnostima, zajednice prakse i druge online usluge za učitelje, voditelje osposobljavanja i praktičare u području školskog obrazovanja u Europi i izvan nje.

Svi su programi predstavljeni i kroz primjere dobre prakse u drugom dijelu stručnog skupa. Učitelji i nastavnici praktičari izložili su svoja iskustva kroz primjere najuspješnijih projekata svojih škola. Nazočni su iskazali zadovoljstvo odabirom i aktualnošću teme, istaknuli potrebu za kontinuiranim stručnim usavršavanjem u području provedbe projekata Europske unije te naglasili važnost pozitivnoga utjecaja projekata na učenike, učitelje, škole, ali i širu društvenu zajednicu.