Najave i izvješća / 10. siječnja 2018.

Profesionalni razvoj učitelja i nastavnika fizike

U osnovnoj školi Franje Krežme u Osijeku, pod vodstvom više savjetnice za fiziku dr. sc. Verice Jovanovski, dana 11. siječnja 2018. godine održan je međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike fizike Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije. Polaznici su sudjelovali u predavanjima i radionicama vezanima za nastavu fizike i radionici za osobni emocionalni razvoj.

Projekt menadžerica Brigita Ivoševac, iz Razvojne agencije Slavonije i Baranje, u informativnom predavanju polaznicima je prezentirala mogućnosti financiranja projekata kroz EU fondove te su kroz razgovor razmijenili iskustva s onim kolegicama i kolegama koji su prošli kroz pripremu, realizaciju i evaluaciju sličnih projekata u svojim školama. Polaznicima je ponuđena besplatna savjetodavna pomoć i edukacija (radionice) vezane za pripremu budućih projekata.

Učitelji i nastavnici se u svom radu sve više susreću s učenicima s poteškoćama te su u interaktivnom predavanju profesorice defektologinje Klaudija Banjeglav i Slađana Radić, iz Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ iz Osijeka, prezentirale polaznicima najčešće vrste poteškoća kod učenika uključenih u redovitu nastavu te kako im prilagoditi nastavne sadržaje i olakšati razumijevanje fizike.

U drugom dijelu stručnog skupa održane su radionice „Glumačke metode u javnom nastupu“ i „Primjena scenarija poučavanja“. Radionica „Glumačke metode u javnom nastupu“ temeljena je na poznatoj Čehovoj glumačkoj metodi i tjelesno-orijentiranom integrativnom terapijskom pristupu. Voditeljica Hana Matejašić, mag. psihologije i tjelesno-orijentirani integrativni terapeut, polaznike je provela kroz metode upravljanja tremom te vježbama za povećanje svjesnosti prilikom javnog nastupa. Polaznicima je kroz vježbe pokazala kako proširiti spektar emocionalne ekspresije te pobuditi u sebi igru i spontanost tijekom javnog nastupa.

Radionicu „Primjena scenarija poučavanja“ vodio je Tomislav Tuškan, prof. fizike i politehnike, jedan od autora scenarija poučavanja u projektu E-škole. Polaznicima je prezentirao objavljene scenarije poučavanja, kroz praktičan rad upoznao ih je s primjenom jednostavnih IKT-alata te pokazao načine na koji učitelji i nastavnici mogu samostalno izraditi vlastite scenarije poučavanja.