Najave i izvješća / 15. rujna 2011.

Predstavljena nova edukativna internetska stranica chemgeneration.com

basf_mU sklopu Međunarodne godine kemije 2011., koju je proglasio UNESCO, 14. rujna 2011. godine u Zagrebu je predstavljena nova edukativna internetska stranica www.chemgeneration.com. Cilj je pomoći učenicima i studentima pri učenju kemije i podsjetiti na važnu ulogu koju kemija ima u svakodnevnom životu.

Projekt je nastao pod okriljem tvrtke BASF, globalnog sponzora Međunarodne godine kemije, a podržale su ga Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je projekt i predstavljen, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatsko kemijsko društvo i zagrebačka V. gimnazija.

 Chemgeneration.com, nova interaktivna edukativna internetska stranica, među mladim ljudima želi pobuditi interes za područje kemije, ali i podsjetiti na važnost te znanosti u svakodnevnom životu. Stranica nudi detaljan pregled razvoja kemije kroz povijest, primjere uporabe u pojedinim područjima te pogled u bližu budućnost što se tiče razvoja ove znanosti. Uz pomoć bogatog multimedijalnog sadržaja, interaktivnih ilustracija, igrica i najnovijih aplikacija, stranica želi pripomoći mlađim generacijama u odluci da se odluče za kemiju kao atraktivan karijerni izbor. Namjena internetske stranice je da ostane glavni izvor informacija i nakon završetka Međunarodne godine kemije te korisno edukativno sredstvo za učenike, studente, profesore i ostale ljubitelje kemije.Chemgeneration.com kao paneuropski projekt dostupan je u deset zemalja i na 11 jezika.

– Naša misija nije samo raditi na razvoju novih i inovativnih kemijskih proizvoda, već razmišljati kako promovirati kemiju kao znanost bez koje je opstanak čovječanstva nezamisliv. Upravo zato se okrećemo prema mladim ljudima, budućim znanstvenicima i profesorima da bismo ih još više zainteresirali za ovu uzbudljivu granu znanosti – kazao je na predstavljanju Michael Nam, direktor tvrtke BASF Hrvatska. Projekt je podržala i Agencija za odgoj i obrazovanje. Viša savjetnica za kemiju u Agenciji Olgica Martinis  istaknula je da je značajno što su sadržaji na internetskoj stranici interdisciplinarni i time lako primjenjivi kao dopuna pri obradi ili usustavljivanju nastavnih sadržaja prirodoslovnih predmeta.

Na konferenciji za medije dvoje mladih talentiranih učenika – Lucija Nora Farkaš i Bruno Buljan iz zagrebačke V. gimnazije – pokazali što znaju sa svojim zanimljivim kemijskim eksperimentima.