Najave i izvješća / 20. srpnja 2022.

Održano stručno usavršavanje za novoizabrane ravnatelje OŠ

Viši savjetnik za ravnatelje osnovnih škola Agencije za odgoj i obrazovanje, Vlade Matas, organizirao je 12. srpnja 2022. godine stručni skup za novoizabrane ravnatelje OŠ i ravnatelje OŠ RH u 2. godini 1. mandata.

Stručni skup se održao u OŠ Matije Gupca, Zagreb, uz tehničku podršku i izuzetno gostoprimstvo ravnateljice Škole mr. Ljiljane Klinger i ostalih radnika Škole.

Tema stručnog skupa bila je Planiranje rada i zaduženja radnika škole..

Na stručnom skupu sudjelovao je 101 ravnatelj.

Na početku skupa sudionike je pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać koja je naglasila de ravnatelje rade odgovoran i složen posao, koji je posebno zahtjevan za novoizabrane ravnatelj i ravnatelje osnovnih škola u 1. mandatu. Ravnateljica je podsjetila nazočne na djelatnost Agencije te aktivnosti koje viši savjetnici provode s ciljem usavršavanja svih dionika u odgojno-obrazovnom sustavu.

Djelatnost Agencije je zbog svima poznatih okolnosti u protekle dvije godine bila usmjerena na on-line usavršavanja, ali vrijednost skupova u živo na kojem sudionici mogu razmijeniti svoja iskustva i čuti primjere dobre prakse su posebna vrijednost za sudionike, istaknula je ravnateljica dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

Svim sudionicima skup ravnateljica Agencije je zaželjela uspješnu novu školsku godinu.

Sudionike skupa pozdravila je ravnateljica OŠ Matije Gubac, mr. Ljiljana Klinger, zaželjevši im ugodan rad i boravak u Školi.

Viši savjetnik za ravnatelje OŠ Vlade Matas, dao je kratke tehničke upute sudionicima vezano uz način evidencije nazočnih, slanje materijala sa stručnih skupova te evaluaciju nakon završetka skupa.

S poslovima koje ravnatelje očekuju prilikom izrade, predlaganja i usvajanja Godišnjeg plana i programa rada sudionike je upoznao viši savjetnik za ravnatelje OŠ. Savjetnik je naglasio da Godišnji plan i program rada ravnatelje mora biti ogledni primjerak kojeg će onda slijediti i ostali radnici škole u svojim planskim dokumentima.

O Tjednim zaduženjima učitelja, na primjeru svoje Škole, sudionike je upoznala mr. Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gubac. Ravnateljica Klinger je prikazala mnoštvo različitih zaduženja kroz sve nastave predmete.

Na vrlo sadržajno prezentaciju kolegice Klinger nastavilo se izlaganje višeg savjetnika za ravnatelje OŠ koji je istaknuo ključna polazišta za izradu kvalitetnih zaduženje te pružio mogućnost da ravnatelji samostalno izračunaju zaduženja učitelja koji su zaposleni na nepuno radno vrijeme.

Kako planirati aktivnosti i kada ih realizirati, da bi se obavili svi potrebni poslovi u Planiranju rada za novu školsku godinu, sudionici su mogli doznati iz izlaganja višeg savjetnika za ravnatelje.

Na kraju skupa viši savjetnik za ravnatelje osnovnih škola, Vlade Matas, omogućio je ravnateljima postavljanje pitanje vezanih uz samu temu stručnog skupa kao i ostalih pitanja iz svakodnevnog rada ravnatelja. Sudionici skupa su obavješteni da će na svoje mail adrese dobiti sve prezentacije sa skupa te druge materijale koji im mogu koristiti u radu.