Najave i izvješća / 27. rujna 2021.

Održani su međužupanijski i županijski stručni skupovi učitelja i nastavnika kemije

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održani su međužupanijski stručni skupovi učitelja i nastavnika kemije: 28. 6. 2021., 29. 6. 2021. i 26. 8. 2021. godine te županijski stručni skup 27. 8. 2021. godine. Stručni skupovi bili su namijenjeni učiteljima i nastavnicima kemije Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske  i Varaždinske županije  učiteljima kemije Zagrebačke županije,  ŽSV-a Zapad-1 Grada Zagreba ao i nastavnicima kemije Strukovnih škola Grada Zagreba. Na stručnim skupovima bilo je prijavljenih učitelja i nastavnika kemije i iz drugih županija. Stručni skupovi su održani putem MICROSOFT TEAMS platforme u vremenu od 9:30 do 15:00 sati.

Stručne skupove je pripremila i vodila Marijana Toljan, prof., viša savjetnica prema katalogu stručnih skupova.

Tema stručnog skupa bila je: Primjena predmetnog kurikuluma kemije s naglaskom na razvijanje prirodoslovne pismenosti učenika. 

Ishodi koje smo nastojali realizirati za vrijeme stručnih skupova bili su: analizirati rezultate PISA ispitivanja te identificirati probleme u usvajanju prirodoslovne pismenosti, predložiti metode i načine učenja i poučavanja kemije koji će unaprijediti prirodoslovnu pismenost učenika.

Izvođenje stručnih skupova bilo je podijeljeno u tri bloka.

U prvom bloku predstavnice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, PISA centra predstavile su konceptualni okvir i rezultate PISA istraživanja – prosječni rezultat u međunarodnom kontekstu, rezultate po razinama, razlike po spolu / obrazovnom programu / županijama. Nakon toga sudionicima skupa  pokazani su primjeri zadatka koje učenici rješavaju i način bodovanja odgovora. Sudionici skupa su također u radionici gdje su bili podijeljeni u skupine sami rješavali objavljene zadatke iz kemije prema dobivenom predlošku  i  zatim izvještavali sve sudionike skupa. Predavačice prvog bloka bile su Ana Markočić Dekanić, prof., i Marina Markuš Sandrić, prof., a tema je bila: PISA 2018: koncept prirodoslovne pismenosti, primjeri zadataka, rezultati i implikacije

U drugom bloku govorilo se o Suvremenim strategijama poučavanja. Predavač ovog dijela bila je Sonja Rupčić- Petelinc, mag. kemije, prof. savjetnik. I ovo se izlaganje sastojalo od uvodnog predavanja i radionice.

U trećem bloku, predavač je bio izv. prof. dr. sc. Nenad Judaš s temom Što i kako s prirodoznanstvenom pismenošću tijekom nastave kemije? U ovom interaktivnom izlaganju nije bilo podjela sudionika u skupine već su se oni spontano javljali, rješavali i komentirali dobivene zadatke i rješenja.

Sudionici skupa su putem anonimne online ankete ocijenili primjenjivost tema i sadržaja za njihov profesionalni i osobni razvoj, pripremljenost predavača, jasnoću izlaganja, komunikacijske vještine i prikazane materijale.

Evaluacija skupa za Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju

(pdf: 115,39 KB)

Preuzmi

Evaluacija skupa za Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju

(pdf: 95,52 KB)

Preuzmi

Evaluacija skupa za Međimursku i Varaždinsku županiju

(pdf: 94,90 KB)

Preuzmi