Najave i izvješća / 16. studenoga 2018.

Održana Katehetska jesenska škola za odgojitelje u vjeri

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije održana je 9. i 10. studenog 2018. godine Katehetska jesenska škola za odgojitelje u vjeri u predškolskim ustanovama s temom Suradnja s roditeljima u vjerskom odgoju djece.

Vodeći se načelom Apostolske pobudnice Familiaris consortio da svi članovi obitelji, svaki prema svome daru, imaju milost i odgovornost iz dana u dan graditi zajedništvo osoba i tako pridonositi da obitelj bude škola potpunije čovječnosti, osmišljena su predavanja i pedagoške radionice koje naglasak stavljaju na suradnju roditelja i odgojiteljica u vjeri.

Vjerski odgoj za život. Uloga i značenje obitelji i odgojitelja u vjeri u vjerskom odgoju djeteta predavanje je koje je prvoga dana Katehetske škole održao doc. dr. sc. Taras Barščevski, dok je drugi dan započeo predavanjem Mirjane Milanović, prof. psih i paed. Komunikacijski uvjeti za partnerstvo i suradnju s roditeljima.

Plenarni dio programa odvijao se u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, a bogati program pedagoških radionica u OŠ Miroslav Krleža. Voditeljica pedagoške radionice Mirna Rosandić iz DV Vrbik potaknula je sudionice na promišljanje o svjedočkoj dimenziji vjere u susretu odgojitelja i roditelja dok su voditeljice Mišela Combaj i Natalija Tarandek iz DV Leptir problematizirale odnos roditelja i odgojitelja kao partnera i suradnika u odgoju djeteta. Djeca na krilima vjere roditelja i odgojitelja naslov je radionice koju je vodila s. Katarina Pišković iz DV Sv. Male Terezije. Voditeljice Vesna Ribić i Darija Tot iz DV Radost upoznale su sudionike s različitim oblicima suradnje tijekom petogodišnjeg postojanja skupine s integriranim katoličkim vjerskim odgojem u njihovom dječjem vrtiću. Voditeljice Diana Dörma Duvnjak i Lana Očko iz DV Bukovac su radionicom Komunikacijski roditeljski sastanak kao bitan aspekt suradnje s roditeljima ojačale sudionice u provedbi komunikacijskog oblika roditeljskog sastanka, dok je voditeljica s. Jelica Đuzel iz DV Sunčev sjaj – Nazaret u radionici Duhovni susreti s roditeljima u došašću predložila moguće sadržaje i načine rada s roditeljima te praktične savjete za slavlje došašća i Božića u obiteljima. Iz perspektive roditelja, kao voditelji pedagoške radionice supružnici Rafaela Mrdjen-Hodžić i Petar Krešimir Hodžić potaknuli su sudionice na promišljanje o pozivu na svetost u obiteljima, naglasili ulogu baka i djedova u obitelji te važnost prožimanja duhovnosti i duhovitosti u obitelji. Kako osnažiti komunikacijske kompetencije ponudile su dvije pedagoške radionice, prva voditeljice dr. sc. Suzane Vrhovski Peran Kvalitetnom komunikacijom do suradnje s roditeljima. Govoriti i slušati te druga psihologinje Vesne Gračneg Konstruktivno podučavati pomoću Ja izjava. S kojim se teškoćama nose roditelji djece s posebnim potrebama i kako vrtić kao odgojno-obrazovna ustanova može i mora svojim profesionalnim postupcima pomoći roditeljima i ostvariti kvalitetnu suradnju, razgovaralo se tijekom radionice voditeljice Ane Vukasović.

Osmišljavanju i realizaciji ove Katehetske škole svoj su doprinos dali voditeljica povjerenstva Katehetske škole Brankica Blažević, dipl. pedagog i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije izv. prof. dr. sc. Ivica Pažen te viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje Dalibor Adžić, prof. i mr. sc. Gordana Barudžija.