Najave i izvješća / 22. ožujka 2023.

Održan državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske

Stručni skup za ravnatelje OŠ RH-a u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je od 6. i 7. ožujka 2023. godine u Vodicama. Za sudjelovanje na skupu prijavilo se 559 ravnatelja.

U programu otvaranja stručnog skupa su sudjelovali učenici OŠ Meterize, Šibenik i učenica OŠ Petra Krešimira IV., Šibenik.

Na početku skupa sudionike skupa je u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravke Brezak Stamać, koja je zbog službenih obveza izvan RH-a, te u ime savjetnika za ravnatelje OŠ pozdravio viši savjetnik za ravnatelje OŠ Vlade Matas.

Viši savjetnik je izrazio zahvalnost učenicima koji su sudjelovali u programu svečanog otvaranja, njihovim voditeljima te ravnateljici OŠ Meterize, Margit Vrbičić.

Prije radnog dijela stručnog skupa nazočni su minutom šutnje odali počast preminulim ravnateljima osnovnih škola RH-a.

Prvo izlaganje na stručnom skupu imala je pravobraniteljica za djecu RH-a Helenca Pirnat Dragičević koja je ravnatelje, kroz prezentaciju Prepoznajemo li potrebe djece u školi?, podsjetila na povrede prava djece u području odgoja i obrazovanja te o rezultatima istraživanja o participaciji djece u tom istom sustavu. Ravnateljima je prikazan dio izjava iz istraživanja u kojem su učenici iznijeli svoje poruke kakvu bi školu željeli pohađati.

Vinko Filipović, prof.,ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje je ravnateljima prikazao rezultati nacionalnih ispita učenika četvrtih razreda te aktivnosti koje su provedene u priprema i provedba nacionalnih ispita u ožujku 2023. Ravnatelji su dobili upute i odgovore vezane uz predstojeću provedbu nacionalnih ispita.

Sudionike stručnog skupa, mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i projekte EU, upoznala je s aktivnostima i programima koje provodi AMPEU te kroz niz primjere iz prakse motivirala ravnatelje da planiraju projekte i iskoriste sredstva koja nam stoje na raspolaganju. Ravnateljica A. Gladović je pri tome naglasila da uvijek mogu računati na pomoć AMPEU-a.

Na kraju programa prvog dana stručnog skupa, Juraj Bilić, zamjenik ravnatelja CARNET-a, na zanimljiv i intrigantan način upoznao je ravnatelje s izazovima postdigitalnog društva i umjetne inteligencije u sustavu obrazovanja. Ravnatelji su upoznati s ciljevima i domenama projekta BrAIn, koji će CARNET provoditi do 2027. godine.

Na početku drugog dana skupa dr. sc. Nataša Đuran, dr. med., s Klinike za psihijatriju Vrapče, Zagreb, sudionicima skupa je, kroz niz podataka, približila problematiku mentalnog zdravlja mladih u RH-a, s naglaskom na psihičke poremećaje kod adolescenata. Doktorica N. Đuran je ravnatelje upoznala s  zamkama i opasnostima kojima su mladi izloženi tijekom odrastanja u cyberprostoru.

Budući da se kroz proces samovrednovanja mogu stvoriti pretpostavke za put do prepoznatljive škole, ravnateljima je predstavila doc. dr. sc. Sandra Antulić Majcen, viši stručni savjetnik u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Tijekom prezentacije ravnatelji su se mogli upoznati i sa statističkim podacima vezanim uz prioritetna područja unapređenja rada škole, koja su proizišla iz razvojnih planova odgojno-obrazovnih ustanova.

Suzana Hitrec, prof., ravnatelj savjetnik iz Upravne škole, Zagreb, je temeljem višegodišnjeg iskustva i stručnog znanja u području vođenja, prikazala sudionicima poveznice koje vode od profila modernog ravnatelja do prepoznatljive škole. S. Hitrec je sudionicima iznijela niz primjera i konkretnih prijedloga što bi, vođenjem i upravljanjem u svojoj ustanovi,  mogli učiniti ravnatelji/ce u stvaranju identiteta, vidljivosti i prepoznatljivosti škole.

Koji su Izazovi vođenja i upravljanja u osnovnim školama stajali pred ravnateljima ustanova u različiti povijesnim razdobljima sudionike skupa je upoznala izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki, s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Kroz primjere promjena i postignuća u drugim znanostima dr. sc. Snježana Dubovicki je potaknula sudionike na promišljanje kako se te promjenu u budućnosti mogu odraziti na sustav odgoja i obrazovanje. Sudionici skupa su imali prigodu vidjeti i rezultate istraživanja koje je na tu temu provela dr. sc. S. Dubovicki.

Igor Nikičić, dipl. uč., ravnatelj mentor, OŠ “Đuro Pilar”, Slavonski Brod, je kolege upoznao s rezultatima provedenog istraživanja, koje je imalo za cilj utvrditi kakva je radna motivacija ravnatelja osnovnih škola u RH-a. Tijekom izlaganja gospodin Nikičić je iznio i dio TALIS istraživanja iz 2018. godine (Učitelji, nastavnici i ravnatelji-cjeloživotni učenici)te dao 8 preporuka kako ravnatelji svoju motiviranost mogu transformirati na učitelje.

Sa svim novima u zakonodavstvu ravnatelje je upoznala gospođa Olivera Matinković, dipl. iur. O. Marinković je prošla kroz sve zakone koji su povezani s poslovanjem odgojno-obrazovnih ustanova te pojasnila o kojim se promjenama u zakonodavstvu radi te koje poslove trebaju obaviti školske ustanove kako bi te zakonske odredbe primjenjivali u svakodnevnom radu.

Na kraju skupa viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola, Mario Rogač i Vlade Matas, koji su organizirali i vodili ovaj skup, još jedanput su zahvalili ravnateljima škola na velikom odzivu za sudjelovanje na stručnom skupu, izuzetno optimističnoj i vedroj atmosferi koja je vladala Savjetnici su izrazili  nadu da će im teme s ovog skupa pripomoći na putu ka stvaranju prepoznatljive škole.

Evaluacija

(docx: 48,12 KB)

Preuzmi