Najave i izvješća / 27. travnja 2021.

Održan državni stručni skup „Od ishoda učenja do vrednovanja u nastavi srpskog jezika i kulture“

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je 16. i 17. travnja 2021. godine online dvodnevni državni stručni skup s temom „Od ishoda učenja do vrednovanja u nastavi srpskog jezika i kulture“ na kojem su sudjelovali odgojno-obrazovni radnici srpske nacionalne manjine zaposleni u ustanovama osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja. Skup je vodila viša savjetnica za srpsku nacionalnu manjinu Natalija Koprenica. U uvodnom dijelu skup je pozdravila i prigodnim riječima sudionicima se obratila dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Istaknula je da je zajednički zadatak i cilj podupirati sve zainteresirane strane i sudjelovati u što kvalitetnijem provođenju nastave za pripadnike manjina na njihovom jeziku.

Prisutne je pozdravio Milan Vukelić, načelnik Sektora za obrazovanje na jezicima i pismima nacionalnih manjina u Upravi za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naglasio je da je ovo već drugi skup u ovoj godini za srpsku manjinu kojem je nazočio te izrazio zadovoljstvo plodonosnim početkom godine unatoč pandemiji. Prisutnima je poželio puno inspiracije i uspjeha u radu u ovim izazovnim vremenima. Dr.sc. Siniša Tatalović, podpredsjednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ je pozdravio sudionike skupa te istaknuo partnerski odnos Društva na području odgoja i obrazovanja djece srpske nacionalne manjine sa svim državnim institucijama. Napomenuo je da se svi zainteresirani mogu javiti sa idejama, potrebama i prijedlozima za suradnju. Skupu iz opravdanih razloga nije nazočio prof.dr. Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća koji je najavljen te se umjesto njega prigodnim riječima podrške obratila suradnica Nina Čolović. Naglasila je izuzetno dobru suradnju SNV -a sa Agencijom i Ministarstvom te poželjela uspješan i kvalitetan rad svima.

U nastavku prvoga dana uslijedilo je plenarno izlaganje docentice dr. sc. Aleksandre Huić sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema predavanja je bila „Poučavanje i vrednovanje znanja usmjereno na učenike“. Slijedila su dva predavanja učitelja-praktičara. Voditeljica županijskog vijeća Milena Vorkapić nas je detaljno upoznala sa načinima i primjerima ostvarivanja očekivanja međupredmetnih tema u nastavi Srpskog jezika i kulture, a na to se vrlo lijepo u svom predavanju nadovezala učiteljica Valentina Vukadinović sa primjerima ostvarivanja ishoda kroz integriranu nastavu.

Drugi dan skupa smo započeli sa vrlo detaljnim prikazom vrednovanja u nastavi Srpskog jezika i kulture koje je pripremila Senka Crevar. Savjetnica – nadzornica Jadranka Radošević nas je u nastavku skupa na divan način uvela u obradu književnog djela Borisava Stankovića „Uvela ruža“. U trećem predavanju nas je dr.sc. Snežana Šević podsjetila na strategije učenja, preporučene aktivnosti i očekivana postignuća učenika. Zadnje predavanje skupa „Video lekcija – od ideje do realizacije“ Bojana Lazića je bilo presjek iskustva učitelja u stvaranju video lekcija u nekoliko proteklih mjeseci. Nova znanja i vještine koje je kroz svoj rad na video lekcijama stekao Bojan je voljan podijeliti sa drugim kolegicama i kolegama  na ovaj način, ali i radionicama na nekom budućem skupu uživo.

U završnom dijelu se pokrenula vođena rasprava u on line okruženju na koju su se uključili i neki od gostiju iz uvodnog dijela skupa.

Po završetku skupa uslijedilo je vrednovanje koje je pokazalo visok stupanj zadovoljstva sudionika.

Evaluacija stručnog skupa

(docx: 238,87 KB)

Preuzmi