Najave i izvješća / 8. srpnja 2021.

Održan državni stručni skup Financijska i mirovinska pismenost – upravljanje osobnim financijama

Zbog velikog zanimanja za državni stručni skup Financijska i mirovinska pismenost – upravljanje osobnim financijama koji je održan krajem veljače 2021. godine, u utorak i srijedu, 29. i 30. lipnja 2021. godine skup je ponovljen putem online platforme Zoom, a tijekom dva dana sudjelovalo je oko 900 sudionika. Uvodnu temupripremila je voditeljica skupa dr. sc.Verica Jovanovski, viša savjetnica za fiziku i učeničko poduzetništvo iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Sudionike je upoznala o rezultatima vlastitog istraživanja o razini financijske i mirovinske pismenosti kod 563 ispitana učitelja i nastavnika s područja Slavonije.

Viša stručna savjetnica Suzana Leko iz Sektora za financijski sustav, Odjela za financijsku pismenost, Ministarstva financija, govorila je o razvoju programa financijske pismenosti s ciljem podizanja razine financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj te donošenju i provođenju Nacionalnoga strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2026. godine.

O Važnosti financijske pismenosti kod ugovaranja osnovnih bankovnih proizvoda govorio je Josip Pintarić, glavni stručni suradnik u Uredu za praćenje zaštite potrošača u Hrvatskoj narodnoj banci. Tijekom izlaganja predstavio je osnovne zadaće i ciljeve Hrvatske narodne banke, njezinu ulogu na financijskom tržištu i odnos s drugim sudionicima, osobito bankama. Pri tome je poseban naglasak stavljen na važnost financijske pismenosti u kontekstu ugovaranja osnovnih bankovnih proizvoda. Na praktičnim primjerima pojašnjene su osnovne karakteristike kredita, oblici štednje te rizici na koje je potrebno obratiti pažnju prije donošenja konačne odluke o ugovaranju nekog od bankovnih proizvoda/usluge.

Branka Bjedov Kostelac, dipl. oec, glavna savjetnica u Sektoru za sistemske rizike i zaštitu potrošača u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, osvrnula se na mirovinski sustav, odnosno mirovinsku štednju te prava i obaveze iz II. i III. stupa te odabiru mirovinskih fondova. Informiranost o mirovinskom sustavu istaknuta je kao važan dio financijske budućnosti pojedinca.

Drugi dan državnoga stručnog skupa odnosio se na teme koje su korisne za provođenje međupredmetne teme Poduzetništvo i rad s učenicima u području domene C) Financijska pismenost.

Marina Ralašić, mag. ecc., predstavila je rad udruge Štedopis te objasnila područje financijske pismenosti u kontekstu formalnog odgoja i obrazovanja. Predstavila je obrazovne materijale udruge Štedopis: besplatni udžbenik osobnih financija za srednje škole Moj novac, moja budućnost i priručnik za nastavnike Moj novac, moja budućnost odobrene od  Agencija za odgoj i obrazovanje za uporabu kao pomoćno nastavno sredstvu u svim srednjim školama RH-a; online obrazovne programe i e-kvizove, online brošure te videosadržaj.

Doc. dr. sc. Dajana Barbarić, s Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, u svom predavanju analizirala je koncept financijske pismenosti i njezine važnosti  i načine mjerenja uz definiranje najvažnijih koraka upravljanja osobnim financijama.

O pokazateljima siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj te važnosti štednje i umjetnosti budžetiranja govorile su diplomirane ekonomistice iz Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat. Sudionici su također imali priliku čuti nešto više o Novcu kroz književna djela.

O Prevarama na tržištu financijskih usluga govorila je mlađa analitičarka u Direkciji za praćenje potrošača i edukaciju iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga te je ovom temom i zaključen državni stručni skup.

Na kraju skupa sudionicima su podijeljeni materijali i prezentacije.

Evaluacija stručnoga skupa

(docx: 68,08 KB)

Preuzmi