Najave i izvješća / 3. ožujka 2021.

Održan državni stručni skup Etika za nefilozofe

Državni stručni skup za nastavnice i nastavnike etike pod naslovom Etika za nefilozofe održan je 23. veljače 2021. godine u online okruženju na aplikaciji Zoom. Sudjelovanje na skupu prijavilo je 87 kolegica i kolega.

Skup je imao dva osnovna cilja:

1.   Educirati nastavnice i nastavnike etike koji po inicijalnom obrazovanju nisu filozofi (već sociolozi, politolozi etc.) u nekim temeljnim konceptima, problemima i teorijama metaetike i normativne etike čije je poznavanje potrebno za koncipiranje i izvedbu nastave etike;

2.   Dobiti povratne informacije o izazovima i poteškoćama u planiranju i izvedbi nastave etike prema novom kurikulu, koje mogu pomoći u koncipiranju budućeg stručnog usavršavanja.

Prva je dva predavanja, Metaetika – temeljni pristupi i Problem moralne motivacije održao dr. Matej Sušnik (Institut za filozofiju u Zagrebu), a druga dva, Etički relativizam i egoizam i Utilitarizam i deontologija, dr. Tomislav Bracanović (također s Institut za filozofiju u Zagrebu). Oba su predavača prilagodila svoja predavanja očekivanom predznanju sudionika skupa i predvidjela dovoljno vremena za pitanja i odgovore.

Skup je završio kratkim izlaganjem i moderiranom raspravom (Novi kurikulum etike: izazovi, poteškoće i potrebe, T. Reškovac). Tijekom rasprave više je sudionika naglasilo potrebu kontinuirane razmjene iskustava i dijeljenja primjera dobre prakse, pa je predloženo da se upotrijebi platforma Teams za stvaranje svojevrsnog repozitorija stručnih tekstova, nastavnih materijala i scenarija nastavnih satova.

Evaluacija stručnoga skupa 1. dio

(docx: 18,34 KB)

Preuzmi

Evaluacija stručnoga skupa 2. dio

(docx: 335,53 KB)

Preuzmi