Najave i izvješća / 12. siječnja 2017.

Održana Katehetska zimska škola s temom „O radosti učenja i poučavanja“

zks1_mKatehetska zimska škola za vjeroučitelje osnovnih škola Da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11). O radosti učenja i poučavanja održana je 9. i 10. siječnja 2017. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu i OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu. Organizator Katehetske škole je Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije, a suorganizator Agencija za odgoj i obrazovanje.

Na Školi je sudjelovalo 350 vjeroučiteljica i vjeroučitelja koje je na početku pozdravio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a nazočili su i predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša te predstojnici (nad)biskupijskih katehetskih ureda. Sve nazočne je na početku pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof., izrazivši uvjerenje da je svakom učitelju i nastavniku pohađanje stručnoga skupa motivacija za novi polet u radu, ali i prilika za osvježavanje profesionalnih kompetencija.

Osobito je vrijednim istaknula činjenicu da će na Katehetskoj školi biti predstavljen radni dokument Hrvatske biskupske konferencije „Da vaša radost bude potpuna“ koji govori o katehezi i rastu u vjeri te da će u kontekstu predavanja i pedagoških radionica, Katehetska škola biti prilika za kritičko promišljanje, uspoređivanje, vrednovanje i usvajanje strategija poučavanja kojima učenici otkrivaju radost učenja.

zks2-mPrvoga dana Katehetske škole izv. prof. dr. sc. Ivan Bodrožić održao je predavanje Poimanje radosti u otačkoj teologiji kao temelj naviještanju Riječi, a doc. dr. sc. Zvonimir Komar predavanje Eudaimonia obrazovanja. Nakon jednoga ciklusa pedagoških radionica, u poslijepodnevnim satima je održan susret s Papinskim misijskim djelima u Hrvatskoj. Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka održalo je kazališnu predstavu Legende o Kristu Selme Lagerlöf u režiji Damira Mađarića.

Drugoga dana Katehetske zimske škole je izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin predstavio radni dokument HBK Da vaša radost bude potpuna te je održan okrugli stol na kojemu su o predstavljenom dokumentu govorili vlč. mr. Pavao Gospodnetić, viši savjetnik pri NKU-a HBK-a za župnu katehezu, vjeroučiteljica Marina Školka i viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje Tomislav Tomasić. Svojim komentarima u raspravu su se uključivali i sudionici Katehetske zimske škole.

zks3_MPoslijepodnevni dio programa nastavljen je kroz dva ciklusa pedagoških radionica u OŠ Miroslava Krleže. Pedagošku radionicu Radost divni dar Božanstva. O motivaciji i drugim nadahnućima u vjeronauku u školi, vodile su vjeroučiteljice mentorice Zagrebačke nadbiskupije Viktorija Kren Futač, Mišela Klobučar Nosić, Karolina Hrastović i Tamara Mužanić, pedagošku radionicu U novosti života (Rim 6,14). Ratio i emotio u procesu učenja, vodili su vjeroučitelji mentori i savjetnici Sisačke biskupija Gordana Brkanac, Ivica Josipović, Đurđica Friš i Dubravka Štimac Tomaš, a pedagošku radionicu Snažiti moguće – njegovati znatiželju. Radost kao temelj učenja kod djece s teškoćama u razvoju vodile su vjeroučiteljice Varaždinske biskupije, Zagrebačke i Splitsko-makarske nadbiskupije koje rade s djecom s teškoćama Tamara Herjavec Habek i Ivana Peček, Dijana Stanić, mentorica Slavenka Barada, mentorica Marica Matešić i vjeroučiteljica Kristina Kramarić viša savjetnica NKU-a HBK-a za osobe s poteškoćama u razvoju.

Katehetska zimska škola je završila okruglim stolom i završnom raspravom.

Dokumenti