Najave i izvješća / 30. kolovoza 2018.

Održan stručni skup Planiranje i programiranje rada ŽSV-a u kontekstu kurikularne reforme; projekti u razrednoj nastavi

skup1_mU organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, 24. kolovoza 2018. god. u Dvoru Veliki Tabor, održan je međužupanijski stručni skup voditelja županijskih stručnih vijeća učitelja razredne nastave Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije s temom Planiranje i programiranje rada ŽSV-a u kontekstu kurikularne reforme; Projekti u razrednoj nastavi. 

Cilj stručnog skupa bio je osnažiti voditelje županijskih stručnih vijeća za prepoznavanje osobnih potencijala i kompetencija za cjeloživotno učenje i rad te razviti vještinu za primjenu nekih metoda profesionalnoga razvoja.

skup3_mStručni skup započeo je dobrodošlicom koju su uputile učenice trećega razreda Osnovne škole „Lijepa naša“ Tuhelj. Kajkavskim izričajem i promišljanjima o bontonu, oduševile su prisutne  dramsko-scenskom igrom De se zbudi bratec Martin. Pod mentorstvom učiteljice Pavice Iveković i ove godine su predstavljale Krapinsko-zagorsku županiju na državnoj smotri LiDraNo.

Sudionike skupa pozdravila je Nadica Jagarčec, ravnateljica Muzeja Hrvatskoga zagorja naglašavajući zadovoljstvo da je upravo Dvor Veliki Tabor, postao mjesto susreta školskih i muzejskih djelatnika.

Prisutnima se obratila Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije. U ime Županije iskazala je podršku odgojno-obrazovnim i muzejskim institucijama u realizaciji dobrih i kreativnih  ideja te naglasila od kolike je važnosti njihova otvorenost prema promjenama u koncepciji usmjerenoj prema unapređenju kvalitete nastave i ishoda učenja.

U ime domaćina stručnoga skupa, Osnovne škole Đure Prejca Desinić, prisutne je pozdravila ravnateljica Škole, Anica Karažija.

Potičući inicijativu da muzeji nude izvrsne potencijale za izvanškolsko učenje i suradnju škola i muzeja, sudionicima skupa svoje su muzejsko-edukativne programe predstavili muzejski pedagozi Dvora Veliki Tabor, Galerije A. Augustinčića, Muzeja krapinskih neandertalaca, Muzeja seljačkih buna te Muzeja Staro selo Kumrovec.

skup2_mU nastavku stručnog skupa, sudionici su imali prilike metodom iskustvenog učenja sudjelovati u kiparskoj radionici pod nazivom Poticanje kreativnosti – autoportret u glini, muzejske pedagoginje Petre Šoltić, mag.art. iz Galerije A. Augustinčića.

Božica Mandić, dipl. uč. iz Osnovne škole Đure Prejca Desinić, predstavila je projekt Zagorska ruža.  Nastao je u suradnji škole i muzeja Dvor Veliki Tabor s ciljem da se učenicima omogući korištenje istraživačkih aktivnosti u  pristupu muzejskim eksponatima, povijesnim izvorima i nematerijalnoj kulturnoj baštini. Usmena predaja o Veroniki Desinićkoj stoljećima je prisutna u zagorskome kraju. Ovim se radom željelo pokazati da je ona i danas intrigantna tema koja je pronašla svoje ostvarenje povezujući identitet mjesta, škole i županije.

Projekt Vukovar, učiteljice Sandre Majsec iz Osnovne škole Sveti Križ Začretje, skrenuo je pozornost sudionika na kreativne mogućnosti koje mogu upotrijebiti prilikom obilježavanja sjećanja na Vukovar. Projekt se ostvaruje tijekom četiri godine integriranim pristupom koji učenicima nudi korištenje konstruktivnih oblika ponašanja u konfliktnim situacijama njegujući ljudske vrijednosti istinitosti, solidarnosti, domoljublja, pravednosti i praštanja.

U nastavku stručnoga skupa voditeljice ŽSV-a iznijele su izvješće o radu ŽSV-a u 2017./2018. šk. god. Nadalje se razradio program rada u 2018./2019. šk. god. s načinom rada i temama u svrhu pripreme učitelja razredne nastave Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije za uvođenje kurikularne reforme u 2018./2019. godini.

Stručni skup voditelja ŽSV-a organizirala je viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, mr. Šimica Mihaljević.