Najave i izvješća / 18. rujna 2016.

Održan stručni skup „Iz socijalnopedagoške riznice“

Vrazdin1_mOd 12. do 14. rujna 2016. u Varaždinskim Toplicama održan je stručni skup socijalnih pedagoga i voditelja županijskih stručnih vijeća za preventivne programe Iz socijalnopedagoške riznice. Na otvaranju skupa govorila je Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, a pozdravne riječi uputila je i Goranka Štefanić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Ovakvi skupovi su važni jer polaznici stječu nova znanja, razmjenjuju iskustva, susreću se s primjerima iz prakse koji kasnije jako puno znače kada se u praksi nađu u sličnim situacijama. Jer, u današnje vrijeme je i lijepo, ali i izazovno raditi s djecom i mladima, rekla je Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

Prof. dr. sc. Dejana Bouillet, s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, predstavila je rezultate istraživanja o prisutnosti problema u ponašanju među učenicima, doc. dr. sc. Josipa Mihić, s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, govorila je o potencijalima primjene mindfulness tehnike u obrazovnom sustavu, dr. sc. Darko Roviš iz Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije nas je upoznao s inovativnom dijagnostikom, monitoringom i epigenetikom ovisnosti te izazovima izgradnje cjelovitog pristupa prevenciji ovisnosti, prof. dr. sc. Lidija Arambašić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održala je predavanje Gubici, tugovanje, podrška, a prof. dr. sc. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta predavanje Učinci siromaštva na djecu u razvojnoj perspektivi: Što možemo učiniti u olakšavanju nepovoljnih učinaka siromaštva djece i mladih? Sanja Vladović, predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, aktivno je sudjelovala u radu skupa, a na okruglom stolu je s višim savjetnicama Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Vesnom Ivasović i Almom Rovis Brandić ukazala na često prisutne propuste u zaštiti prava učenika s dvostrukim posebnim potrebama.

varazdin2_mVoditelji županijskih stručnih vijeća za preventivne programe i za socijalne pedagoge održali su konstruktivni sastanak u kojem je dogovoreno djelomično ujednačavanje rada. U sklopu skupa održan je „Romski blok“, posvećen školovanju Roma i osnaživanju roditelja romske nacionalnosti. Održana je stručna rasprava o prijedlogu minimalnih standarda prevencije ovisnosti. Na skupu su predstavljeni socijalnopedagoški programi za rad s djecom, roditeljima i učiteljima, a uloga i doprinos socijalnog pedagoga u radu u bolničkim školskim odjelima, u poticanju prosocijalnog razvoja djece u dječjem vrtiću, program podrške roditeljstvu, prava učenika s dvostrukim posebnim potrebama, poticajno školsko ozračje kao čimbenik zaštite, iskustva sa samoranjavanjem i pokušajem suicida, izrada preventivnih programa, samo su neke od tema trodnevnog stručnog skupa.