Najave i izvješća / 13. ožujka 2018.

Održan državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske u Šibeniku

sibenik_ravnatelji_os_mAgencije za odgoj i obrazovanje organizirala je od 12. do 14. ožujka 2018.  u Šibeniku (hotel Ivan, Solaris) državni stručni skup za ravnatelje osnovnih  škola Republike Hrvatske pod nazivom “Profesionalno komuniciranje”. Na skupu je sudjelovalo 700 ravnatelja osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

Na otvorenju skupa nastupili su učenici OŠ Meterize s prigodnim recitalom, OŠ za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja Dalmatinca s plesnom točkom te zbor sastavljen od učenika iz OŠ Brodarica i OŠ Tin Ujević. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković u svom je govoru naglasila ključnu uloga ravnatelja koji poticajnim i kvalitetnim rukovođenjem bitno utječu na rad i uspjeh škole te istaknula kako niti jedna reforma ili promjena bez podrške i potpore ravnatelja ne bi uspjela.

Tijekom svoga izlaganja ravnateljica Agencije je zahvalila voditeljima ŽSV-a ravnatelja koji su značajni partneri Agencije u stručnom usavršavanju ravnatelja i pružanju stručne pomoći imajući uvidu činjenicu da to rade dobrovoljno i besplatno.

sibenik_ravnatelji_os2_mRavnateljica se zahvalila na velikom trudu ravnateljima koji organiziraju natjecanja učenika i smotre od školske do državne razine te na taj način doprinose poticanje u uspjehu i radu naših najboljih učenika. Ravnateljica je i ovom prigodom istaknula vrlo dobru suradnju s Hrvatskom udrugom ravnatelja osnovnih škola.

Poseban fokus stručnog usavršavanja stavljen je na ravnatelje u prvom mandatu za koje nadležni savjetnici organiziraju redovita stručna usavršavanja pet puta godišnje (u 2., 5., 7., 10. i 12. mjesecu).

Ravnateljica je istaknula kako će Agencija nastaviti, u dogovoru s ministarstvom, na provedbi Strategije i kurikularne  reforme, poticati kvalitetu, intenzivirati stručna usavršavanja te raditi na jačanju unutarnjih kapaciteta škola.

sibenik_ravnatelji_os_3_mNa otvorenju skupa ravnateljima se obratio pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, Momir Karin, koji je naglasio i istaknuo značaj učitelja i ravnatelja u svim promjenama koje se događaju u sustavu odgoj i obrazovanja.

Prigodnim rječima, uspješan rad i ugodan boravk u Šibeniku, ravnateljima su poželjeli zamjenik gradonačelnik grada Šibenika, Paško Rakić te zamjenik župana Šibensko-kninske županije, Nikola Blažević.

U radnom dijelu skupa pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Lidija Kralj, je u sadržajnom izlaganju prikazala što je sve napravio tim ministrice Divjak u proteklih 7 mjeseci, kakvi su planovi za ulaganja u odgojno-obrazovne radnike i škole s ciljem postizanja poticajnog okruženja za sve koji neće dodatno financijski opterećivati škole. Pomoćnica ministrice je navela kako će svi sudionici u sustavu (učitelji, stručni suradnici i ravnatelji) biti pripremni i osposobljeni za provedbu Eksperimentalnog programa „Škola za život”.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, Vlado Prskalo istaknuo je kako put prema drugačijoj i boljoj školi vodi preko mnoštva promjena koje se mogu ostvariti  dobrim upravljanjem u školskoj ustanovi. Mjenjati kulturu škole te ostvarivati postavljene ciljeve mogu samo lideri u svojim sredinama. Gospodin Prskalo je prikazao Pet iskustvenih  etapa u stvaranju bolje  škole naglasivši da nem brzih promjena te da će na tom putu imati stalnu potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

sibenik_ravnatelji_os4_mPrimjer dobre prakse iz OŠ Dragutina Tadijanovića, Vukovar o Upotrebi IKT-a u integriranju nastavnih sadržaja biologije, kemije, matematike prikazale su učiteljice Draženka Kovačević i Ivana Mažar Marušić.

Kako Rukovođenje obrazovnim sustavima utječe na razvoj organizacijskih cjelina te kakav je njihov utjecaj na za rast i razvoj djece i mladih prikazao je Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antropologiju.

O Zaštiti prava djece na mrežnim stranicama, ravnateljima je govorila Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu. Pravobraniteljica je naglasila potrebu da stručna i šira javnost u svakoj prigodi štiti i čuva privatnosti djece u svim segmentima njihova života.

S Aktualnostima u sustavu osnovnoškolskoga odgoja i obrazovanja sudionike skupa je upoznala Zdenka Čukelj, načelnica Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

Drugog dana stručnog skupa ravantelje je na osnove Poslovne komunikacije i bontona u svom izlaganju podsjetila Marija Novak-Ištok.

Dubravka Bevandić iz Ureda povjerenice za informiranje, upoznala je ravnatelje kako se proaktivnom objavom informacija ostvaruje partnerstvo s učenicima i roditeljima.

Petra Papić i Marija Pušić, iz Agencija za zaštitu osobnih podataka, upoznale su ravnatelje s Općom uredbom o zaštiti podatka.

Projekte i planove CARNet-a vezane uz projekt e-Škole te aktivnosti vezane uz opremanje škola do 2022. godine ravnateljima je prikazala Barbara Kolarek, pomoćnica ravnatelja CARNet-a.

Ivana Puljiz iz Agencija za mobilnost i programe Europske unije, podsjetila je ravnatelje kakve benefite mogu postići škole kroz uključivanje u Erasmus+ projekte, a  ravnateljica OŠ Ludina iz Velike Ludine, Sonja Pribolšan Pongračić, prikazala je kako se kroz ove projekte jača vidljivosti škole u lokalnoj zajednici i diljem svijeta.

Croatiana Orešković iz Središnjug državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavila je Projekt Korjeni koji ima za cilj povezati osnovnih škola koje pohađaju Hrvati izvan RH s osnovnim školama u RH.

Rezultate Istraživanje na temu profesionalnog usmjeravanja u osnovnim i srednjim školama iz perspektive učenika, koje je proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, ravnatejima je prikazao Toni Babarović.

Zašto je u Projekt e-Škole uključen Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, sudionicima skupa je pojasnila Renata Ivanković iz CARNet-a. Vodeći brigu o zdravlju i sigurnosti sudinika, CARNet je  angažirao Institut da utvrdi kolikoj su razini zračenja od Wi-Fi uređaja u školi izloženi učenici i svi djelatnici škole. Rezultate mjerenja i istraživanje predstavio je Ivica Prlić.

Sa zakonima, pravilnicima i odredbama koje reguliraju Uredsko poslovanje školske ustanove, trećeg dana stručnog skupa, ravnatelje je upoznala Seka Jurčev, tajnica u OŠ kralja Zvonimira, Seget Donji.

Završno izlaganje na stručnom skupu imala je Olivera Marinković, savjetnica u Hrvatskoj zajednici osnovnih škola, koja je ravnateljima ukazala na Pravne aktualnosti koje se trebaju primjenjivati u radu osnovnih škola.

Na kraju skupa viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola, Mario Rogač i Vlade Matas, koji su organizirali i vodili ovaj skup, još jednom su zahvalili ravnateljima škola na velikom odzivu za sudjelovanje na stručnom skupu.

Prezentacije predavača i materijali sa skupa dostupni su na ovdje