Najave i izvješća / 10. travnja 2018.

Održan državni stručni skup Domovinski rat – Masovni zločini agresora i mirna reintegracija u Zadru

D1_mOvogodišnji 11. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti koji je ove godine održan u Zadru organiziran je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva hrvatskih branitelja.

Cilj državnog stručnog skupa za učitelje i nastavnike povijesti na temu „Domovinski rat – Masovni zločini agresora i mirna reintegracija“, jest da se učiteljima i nastavnicima povijesti prezentiraju činjenice o Domovinskom ratu koje će nastavnici na metodički ispravan način implementirati u nastavni proces i prenijeti učenicima, istaknula je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković- Pečenković, prof.

Tema Domovinski rat jedna je od najvažnijih tema a trenutno i najvažnija tema hrvatske povijesti. Budući da je znanstveno nedorečena i nedovoljno obrađena u udžbenicima Agencija za odgoj i obrazovanje već 11. godinu za redom održava stručne skupove za učitelje i nastavnike povijesti obrađujući svake godine jedan od važnijih događaja Domovinskog rata. Kao i svake godine predavači na državnom stručnom skupu su znanstvenici koji se bave temom Domovinskog rata, istaknutiji sudionici Domovinskog rata koji su zapovijedali postrojbama ili donosili presudne odluke, te učitelji i nastavnici sa primjerima dobre prakse u obradi teme Domovinskog rata.

U organizaciji stručnog skupa Agencija za odgoj i obrazovanje uspostavila je kvalitetnu dugogodišnju suradnju s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata, s Ministarstvom hrvatskih branitelja, s Hrvatskim generalskim zborom te sa znanstvenicima Hrvatskog instituta za povijest.

D2_mSvečanost otvorenja državnog skupa, koji je okupio više od 250 sudionika iz cijele Hrvatske, održana je u hotelu Kolovare. Uoči početka radnog dijela, nazočnima se obratila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, koja je u ime Agencije svim sudionicima zaželjela ugodan i uspješan rad. Ravnateljica Žarković-Pečenković posebno je pozdravila brojne visoke uzvanike na otvorenju skupa, među kojima je bila i izaslanica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović gospođa Renata Margaretić-Urlić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića zadarski dožupan gospodin Šime Mršić, ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved, državni tajnik u Ministarstvu obrane gospodin Tomislav Ivić, te pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja gospodin Vlado Prskalo.

– Obaveza je podsjećati na to presudno razdoblje novije povijesti, a posebno učiti o tome najmlađe. Upravo da se ne zaboravi što se događalo važno je svjedočenje sudionika rata koji će svoja znanja prenijeti i na ovom skupu – kazao je gradonačelnik Zadra gospodin Branko Dukić, te zahvalio Agenciji za odgoj i obrazovanje na organizaciji skupa i svim predavačima na sudjelovanju.

Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, zahvalio je na pozivu organizatorima, te istaknuo kako je i sam imao dva predavanja tijekom dugogodišnjeg održavanja ovog skupa o Domovinskom ratu. – Iako neki uporno ponavljaju kako se ne treba vraćati u prošlost, vaša struka ne dopušta da se prošlost zaboravi, kao i to važno razdoblje hrvatske povijesti – istaknuo je nadbiskup Puljić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz čestitke organizatorima na trudu i energiji koju godinama ulažu u ovaj državni skup, istaknuo je važnost ovakvih stručnih skupova jer oni čuvaju istinu o Domovinskom ratu i prenose je djeci kako bi znala kolika je žrtva podnesena za slobodu Hrvatske.

Fotoalbum

{galerija}domovinski_2018{/galerija}