Najave i izvješća / 25. travnja 2017.

Održan 10. državni stručni skup Domovinski rat-prekretnice Domovinskog rata za učitelje i nastavnike povijesti

1._23_m10. državni stručni skup Domovinski rat-prekretnice Domovinskog rata održan je od 19. do 21. travnja 2017. u Opatiji, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović u suradnji s  Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom hrvatskih branitelja, Ministarstvom obrane Republike Hrvatske,  Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata te Hrvatskim generalskim zborom.

2._46_mNa državnom stručnom skupu za učitelje i nastavnike povijesti sudjelovalo je više od 250 učitelja i nastavnika povijesti. Predavači na državnom stručnom skupu bili su znanstvenici koji se bave temom Domovinskog rata, istaknutiji sudionici Domovinskog rata koji su zapovijedali postrojbama ili donosili presudne odluke, te učitelji i nastavnici povijesti koji su predstavili primjere dobre prakse u obradi teme Domovinskog rata.

 

3._41_mUoči početka radnog dijela skupa nazočnim učiteljima i nastavnicima prigodnim govorima obratili su se ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata izv. prof. dr. sc. Ante Nazor kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, prof. kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić,  ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved, te admiral Davor Domazet-Lošo kao predstavnik Hrvatskog generalskog zbora. Program skupa vodio je viši savjetnik za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje Franjo Čičak, prof.

4._35_mNa stručnom skupu govorili su znanstvenici i sveučilišni profesori te sudionici Domovinskog rata na najvišim razinama zapovijedanja i upravljanja: akademik i ratni ministar pomorstva i vanjskih poslova Davorin Rudolf, ratni ministar zdravstva prof. dr. sc. Andrija Hebrang, ratni pomoćnik ministra obrane general, prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, nadbiskup zadarski mons. dr. sc. Želimir Puljić, admiral Davor Domazet-Lošo, general Marijan Mareković, general Mladen Kruljac, general Željko Šiljeg, brigadir Eduard Butijer i izv. prof. dr. sc. Ante Nazor te hrvatski branitelji Tomislav Zadro i Predrag Mišić – Peđa.

5._77_mU prva dva dana predavači su govorili o uzrocima i izvorima Domovinskog rata, o pregledu Domovinskog rata sa strateške razine, o zdravstvu u Domovinskom ratu, o bitci za Vukovar, Južnom bojištu, te o operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja, kao i o najvažnijim operacijama hrvatskih snaga u Bosni i Hercegovini.

Trećega dana predstavljeni su primjeri dobre prakse, odnosno prezentacije rada učitelja i nastavnika povijesti s učenicima o temi Domovinski rat. Udruga medicinskih sestara iz Domovinskog rata prikazala je kratak dokumentarni film o stradanju Lipika, a predstavnici Viteškog alkarskog društva održali su prezentaciju Muzeja sinjske alke i govorili o održavanju alke za vrijeme Domovinskog rata.

6._141_m

Uz pregledne prezentacije navedenih tema, učitelji i nastavnici povijesti imali su priliku čuti informacije neposrednih sudionika događaja koje se ne mogu naći u udžbenicima, a neke od njih niti u dostupnoj literaturi. Prezentacijom odabranih dokumenata i vlastitog sjećanja, predavači su nastavnicima omogućili da svoja znanja o Domovinskom ratu obogate novim podacima iz primarnih izvora i memoarskoga gradiva, kako bi djeca u školama dobila što cjelovitiji prikaz toga razdoblja hrvatske povijesti.