Najave i izvješća / 15. travnja 2018.

Odgojitelji i stručni suradnici zajedno u prevenciji – međužupanijski stručni skupovi u Vinkovcima i Slavonskom Brodu

Prevencija1_mU organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 10. i 11. travnja 2018. u Vinkovcima i Slavonskome Brodu održani su međužupanijski stručni skupovi za odgojitelje i stručne suradnike (pedagoge i psihologe). U Vinkovcima je sudjelovalo 85 odgojitelja i stručnih suradnika iz Osječko-baranjske županije i Vukovarsko-srijemske županije, a u Slavonskom Brodu 70 sudionika iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

Stručni skup u Vinkovcima riječima dobrodošlice otvorila je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar. Otvorenju skupa ispred Grada nazočili su pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić  koji se obratio pozdravnim riječima. Skup u Slavonskom Brodu otvoren je prigodnim glazbenim programom učenika Glazbene škole Slavonski Brod i pozdravnim riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Cekin Marijane Cmrečnjak Majstorić. Voditeljice skupa su bile viša savjetnica za predškolski odgoj Luja Zamečnik i predstojnica Podružnice Osijek, viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge Ivana Biljan.

Tema skupa Odgojitelji i stručni suradnici zajedno u prevenciji naglašava važnost preventivnog rada već od predškolske dobi djeteta a kao preduvjet kvaliteti je istaknuta suradnja. Cilj skupa je bio jačanje kompetencija odgojitelja i stručnih suradnika potrebnih za unapređivanje kvalitete odgojnog obrazovnog/preventivnog rada u dječjim vrtićima. Oba dana skup je počeo samovrednovanjem rada odgojitelja i stručnih suradnika u dječjim vrtićima koje je realizirano World cafe metodom s nazivom Mogućnosti i izazovi koji su moderirale više savjetnice. Sudionici su razgovarali samovrednovanju svoga rada: Čime se možemo pohvaliti?, S kojim teškoćama se susrećemo, Koji su naši neiskorišteni resursi?, Što nas koči na putu prema napretku?, Što možemo napraviti da budemo još bolji?, Tko nam može pomoći u napretku (osobe, institucije…)?, Dječji vrtić, zdravlje, sigurnost, Čime se bavimo u dječjem vrtiću? (projektne teme na tragu preventivnog rada), Učimo zajedno – dječji vrtić organizacija koja uči, Odgojitelj voditelj – kompetencije odgojitelja važne za provođenje preventivnih programa. U radionici su iznesene brojne ideje za obogaćivanje sadržaja, ali i procesa razvoja i implementacije programa. Postalo je vidljivije cijelo bogatstvo odgojno-obrazovnog rada odgojitelja i stručnih suradnika.

 

Prevencija2_mNakon uvodne aktivnosti viša savjetnica Ivana Biljan održala je predavanje Minimalni standardi kao prilog kvaliteti prevencije ovisnosti u odgojno-obrazovnom sustavu kako bi upoznala sudionike s dokumentom Minimalni standardi prevencije za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu. Govorila je o sveobuhvatnom i strategijskom pristupa razvoju i provođenju preventivnih programa i važnosti edukacije izvoditelja programa. Istaknuta je važnosti rada odgojitelja i stručnih suradnika s roditeljima na jačanju roditeljskih kompetencija. Suradnja i partnerstvo odgojno-obrazovnih radnika dječjih vrtića s roditeljima, obiteljima i zajednicom čini važnu komponentu učinkovitosti preventivnog programa kao i odgojno-obrazovnog rada. 

Izv. prof. dr. sc. Silvija Ručević održala pod nazivom Prevencija problema u ponašanju djece predškolske dobi: uloga izvršnih funkcija o ulozi izvršnih funkcija u prevenciji problema u ponašanju kod djece predškolske dobi. U njemu je naglasila važnost ranih intervencija s djecom koja pokazuju deficite u pojedinim domenama izvršnih funkcija te istakla ključnu ulogu odgojitelja koji svojim poticajnim i kreativnim radom značajno pridonose njihovom razvoju. Osim toga, profesorica Ručević upoznala je sudionike s različitim aktivnostima koje se mogu koristiti u razvoju izvršnih funkcija kod djece. 

Ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica Sanda Puljiz Vidović, prof. psihologije, interaktivnim predavanje sa sudionicima skupa obradila je temu Unapređivanje kvalitete komunikacije u odnosima. Zašto i koliko je važna komunikacija u stvaranju i održavanju odnosa te na koji način dobrom komunikacijom možemo unaprijediti odnose i prevenirati poteškoće u istima.

Stručni skupovi su ispunili cilj, a ishodi će se svakako odraziti na kvalitetu odnosa i odgojno-obrazovni rad u dječjim vrtićima. Skupovi su ocijenjeni izvrsno a posebno je značajno što su se na kraju oba skupa javile s izrazito pozitivnim dojmovima odgojiteljice koje imaju više godina radnog staža. U Slavonskom Brodu odgojiteljica iz Nove Gradiške sa 40 godina radnog staža ocijenila je skup izvrsnom ocjenom riječima kako je skup u potpunosti ispunio njena očekivanja. Iako je pred odlazak u mirovinu, smatra da trebamo tako nastaviti i kako nikada nije dovoljno učenja o komunikaciji i odnosima što je preduvjet pozitivnog ozračja i uspješnog odgojno-obrazovnog rada. 

Stručni skup zaključen je evaluacijom kako je i počeo s pitanjima: Gdje smo? Gdje želimo biti? Kako to postići? Što bih trebao/la prestati odmah raditi? Što bih trebao/la nastaviti raditi? i Što bih trebao/la početi raditi a još nisam?