Najave i izvješća / 25. svibnja 2023.

Na Hvaru se okupili ravnatelji otočnih škola i učeničkih domova

Stručni skup za ravnatelje otočkih škola i učeničkih domova RH-a u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je 11. i 12. svibnja 2023. godine u Hvaru. Na skupu je sudjelovalo 30 ravnatelja.

U raznovrsnom i odlično pripremljenom programu otvaranja stručnog skupa sudjelovali su učenici OŠ Hvar te učenica i zaposlenik SŠ Hvar, gospodin Ivo Tudor koji je otpjevao himnu RH.

Na početku skupa sudionike skupa je u ime župana Splitsko-dalmatinske županije i u svoje osobno ime pozdravio Igor Stanišić, mag. comm i mag. educ. croat., zamjenik pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, Splitsko-dalmatinska županija.

Mr. sc.  Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prenijela je sudionicima skupa pozdrave ministra prof. dr. sc. Radovana Fuchsa sa željama da se rad otočkih odgojno-obrazovnih ustanova unaprijedi kako bi svi učenici u našoj domovini imali jednake uvjete za rad i napredak. Gospođa Šerepac je istaknula da su za sve aktivnosti unapređivanja standarda škola na otocima i drugim dijelovima RH osigurana sredstva te je naglasila da ravnatelji trebaju biti uporni i ustrajni u svojim zahtjevima jer je to jedini način da ustanove, uz pomoć lokalne uprave i samouprave naprave potrebne iskorake u svom razvoju. Ravnateljica Uprave je zahvalila ravnateljice Agencije što su prepoznate potrebe odgojno-obrazovnih ustanova na otocima te što je Agencija organizirala po prvi puta ovakav stručni skup.

Ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravke Brezak Stamać, je nakon pozdrava sudionicima skupa, zahvalila svim učenicima i njihovim voditeljima, nastavniku SŠ Hvar te ravnateljici OŠ i ravnatelju SŠ Hvar na organizaciji programa otvaranja stručnog skupa. Ravnateljica je pojasnila razloge zbog kojih je potaknula održavanje ovakvog jednog skupa. Stručni skupovi koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, na kojima sudjeluje velik broj ravnatelja osnovnih i srednjih škola, nisu mjesta na kojima ravnatelji otočkih škola mogu izmijeniti svoja posebna iskustva rada i života pa je jedan ovakav skup prigoda da se prenesu ideje i predlože mjere za poboljšanje rada. Ravnateljica je istaknula da je kroz svoje posjete ustanovama na otocima uvidjela s kolikim se poteškoćama susreću u svom radu pa je htjela da se i kroz jedan ovakav skup pokaže da je Agencije svijena specifičnosti njihovog rada te da je spremna pružiti maksimalnu pomoć iz svoga djelokruga rada. Gospođa Brezak Stamać  je istaknula da je Agencija ove godine učenicima s otoka koji dolaze na državna natjecanja, zbog dugotrajnog putovanja do kopna, osigurala noćenje u hotelu uoči samog natjecanja, kako bi imali iste uvjete za natjecanje kao i ostali učenici. Pozvala je i organizatore županijskih natjecanja da slijede taj primjer. Ravnateljica Agencije je naglasila kako vjeruje da će ovakvi skupovi postati tradicionalni jer se svi moramo založiti kako bi život na otocima opstao.

Prvo izlaganje na stručnom skupu imao je Igor Stanišić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, Splitsko-dalmatinska županija koji je upoznao sudionike s brojem učenika u otočkim škola u posljednjih pet godina te s ulaganjima koja je izvršila Splitsko-dalmatinska županija u ustanove čiji je osnivač. Na kraju izlaganja gospodin Staničić je odgovarao na pitanja sudionika skupa.

Olivela Franko, ravnateljica OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj, kroz niz slajdova i situacija iz osobnog života i rada pokazala je koji su izazovi pred radnicima i ravnateljima otočkih škola u težnjama da se kvalitetnom nastavom obuhvate svi učenici otočkih škola. Ravnateljica Škole je približila ostalim sudionicima probleme na koje je nailazila i na koje nailazi te kako je samostalno ili uz pomoć lokalne uprave nastojala riješiti određene poteškoće.

Doc. dr. sc. Toni Maglica s Filozofskog fakulteta u  Splitu je na vrlo pristupačan i primjerima iz prakse potkrijepljen način govorio o Mentalnom zdravlju djece i mladih.

Sudionike skupa je gospodin Maglica upoznao s najnovijim istraživanjima iz područja mentalnog zdravlja djece što je izazvalo veliku pozornost sudionika koji su postavili veći broj upita nakon izlaganja gospodina Maglice.

Ravnatelj SŠ Markantuna de Dominisa, Rab, Damir Paparić, prof., i nastavnica Škole, Aleksandra Brmbota, prof., održali su izlaganje kako kroz projektne aktivnosti stvoriti prepoznatljive otočke škole. Poseban naglasak su stavili na postignuća kroz projekte te na dobrobiti koje su Škole i cijeli otok Rab kroz te projekte ostvarili. U vrlo dinamičnom izlaganju u kojem su se izmjenjivali u ulozi predavača privukli su pozornost sudionika te bili nagrađeni velikim pljeskom na kraju izlaganja.

Drugi dan skupa otvorio je ravnatelj, SŠ Hvar, Saša Paduan, prof., koji je uz sve teškoće rada otočkih škola, pokazao organizacijsku zahtjevnost SŠ Hvar, koja uz matičnu ustanovu u Hvaru ima i školu na izdvojenoj lokaciji u Jelsi. SŠ Hvar je jedna od 3 takve ustanove u RH. Gospodin Paduan je u zaključku istako da bez izgradnje novih objekata za škole i radnike te bolje prometne povezanosti neće biti moguće unaprijediti odgojno-obrazovni rad na otocima.

Antonio Morić-Španić, mag educ. geografije, nastavnik u SŠ Hvar upoznao je sudionike skupa što je sve napravljeno kako bi  SŠ Hvar postala nacionalni predvodnik implementacije geoprostornih tehnologija u srednjoškolsko obrazovanje. Zahvaljujući sudjelovanju u projektnim aktivnostima i motiviranim učenicima uspjeli su sa svojom aplikacijom „Plameni Škoj“ osvojiti prvo mjesto na Copernicus Hackathon natjecanju u Zagrebu.

O Profesioanlizaciji odnosa u školi sudionicima je govorila Đudita Franko, dipl. psiholog, viša savjetnica za stručne suradnike psihologe i nastavnike psihologije u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Viša savjetnica je posebni naglasak stavila na potrebu stvaranje profesionalnih na koje uvijek utječu i osobni odnosa u malim sredinama.

Kroz predavanje i grupni rad sudionika, Ana Babić, prof., savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, ravnateljima je približila Potrebe i prava djece na otocima. Ravnatelji su se upoznali  s konkretnim situacijama u kojima se krše prava djece te su imali prigodu čuti kako se treba ponašati i djelovati kada su prava djece na bilo koji način dovedena u pitanje, postupanjem roditelja, odgojno-obrazovnih radnika ili drugih učenika.

Na kraju skupa održana je panel rasprava o Organizaciji rada otočkih škola. Raspravu je moderirao viši savjetnik za ravnatelje OŠ Vlade Matas, a sudjelovali su: dr. sc. Dubravka Brezak Stamač, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, Olivela Franko, ravnateljica OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj i Saša Paduan, ravnatelj SŠ Hvar, Hvar. 

Sudionici panel rasprave govorili su o stanju prava djece na otocima, usavršavanju radnika škola, natjecanjima i smotrama, organizaciji rada otočih osnovnih škola te načinima kako srednje škola na

Na kraju panel rasprave ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamač je iznijela sve prijedloge za unapređenje rada otočkih škola koji su bili navedeni tijekom skupa te panel rasprave u formi zaključaka.

Stručni skup su organizirali i vodili viši savjetnik za ravnatelje OŠ Vlade Matas te viši savjetnik za ravnatelje SŠ i UD Arsen Badurina.

Putem priložen poveznice i IQ koda ravnatelji su imali prigodu pristupiti evaluacijskom listiću i ispuniti ga.

Ravnatelji su obaviješteni da će ih povratku u škole moći preuzeti sve prezentacije i pristupiti evaluacijskom upitniku ako ga nisu prethodno popunili.

Savjetnici su svim sudionicima  poželjeli uspješno okončanje nastavne godine s uvjerenjem da će im ovaj skup pripomoći u provođenju budućih aktivnosti u njihovim ustanovama.

Evaluacija

(docx: 31,18 KB)

Preuzmi