Najave i izvješća / 10. travnja 2019.

Ministrica Divjak upoznala ravnatelje s tijekom provedbe kurikularne reforme

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je 9. i 10. travnja 2019. godine u Primoštenu državni stručni skup za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova s temom vođenje i rukovođenje školskom ustanovom tijekom reformskog procesa, o čemu je u uvodnom izlaganju govorila ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Govoreći o uvođenju kurikularne reforme u sve škole od jeseni 2019. godine ministrica Blažena Divjak okupljenim ravnateljima, njih više od 350 iz srednjih škola i učeničkih doma, poručila je da reformske procese shvaćaju vrlo ozbiljno i odgovorno te da od ravnatelja očekuje da će u svojim školama koordinirati aktivnosti u reformi . – Pred nama je zajednički pothvat jer ovu reformu zajedno gradimo, a reformske procese shvaćamo ozbiljno i odgovorno. Imamo dosta izazova, ali mi smo ti koji ćemo reformu iznijeti i ona će zaživjeti. Sigurna sam da ćemo promijeniti škole, motivirati učitelje i rezultate učenika. Naš glavni resurs su mladi, ali pitanje je koliko u njih ulažemo. Moramo se truditi ulagati u mlade, da imaju start za četvrtu industrijsku revoluciju za koju još ne znamo kako će izgledati- rekla je ministrica Divjak. Istaknula je da je već sada napravljeno puno posla te da su povratne informacija preko 13 tisuća sudionika vrlo pozitivne. Ministrica je podsjetila i da je u prva dva mjeseca ove godine odrađeno gotovo tisuću radionica te da su doneseni novi kurikulumi. Najavila je također da će se kontinuirano nastaviti stručna edukacija odgojno-obrazovnih radnika u virtualnim učionicama, ali da će organizirati i puno susreta uživo, prve je najavila za lipanj i rujan mjesec.  Kada je riječ o udžbenicima, Divjak je naglasila da je donesen novi Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim materijalima te da su nakladnici do sada predali 271 novi udžbenik za one razrede koji imaju nove kurikulume. Što se tiče opreme za škole, dodala je ministrica, “naglasak je na tome da imamo digitalno neovisnog nastavnika i da svaki nastavnik ima svoje računalo, projektor i pametnu ploču”. – Škole su dobile 100 kuna po učeniku za opremanje kabineta didaktičkim sredstvima i digitalnim sadržajima,  znatna sredstva ove godine izdvojit ćemo za opremanje školskih knjižnica te ćemo uložiti znatna sredstva za opremanje škola za obveznu informatiku i izbornu informatiku – kazala je ministrica Divjak naglasivši da će svaka škola u razdoblju od 2017. do 2020 dobiti ukupno 1, 5 milijuna kuna kako bi se ostvarili uvjeti da kurikularna reforma uđe u dobro opremljene škole.

Glavni savjetnik ministrice dr. sc. Marko Košiček upoznao je ravnatelje s Novim zakonom o udžbenicima i drugim nastavnim materijalima po kojemu će udžbenike odobravati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a nadležne agencije druge obrazovne materijale. Važna je novost, istaknuo je, da će katalog udžbenika biti otvoren stalno, što znači da će se udžbenici odobravati i uvrštavati u katalog po potrebi. – Svake godine upućivat ćemo pozive i otvarati katalog udžbenika ovisno o uvođenju novi kurikuluma – kazao je M. Košiček.

Okupljenima u primoštenskom hotelu uvodno su se obratili i organizator skupa Oleg Đaković, viši savjetnik za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova Agencije za odgoj i obrazovanje, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec te predsjednica Udruge učeničkih domova Ljubica Banović. Svi oni istaknuli su potrebu profesionalizacije ravnateljskog profesije i uvođenje licenciranja za ravnatelje.

Stručna predavanja s vrlo korisnim temama za svakodnevni rad ravnatelja u školama  održali su sveučilišni profesori Sveučilišta u Zadru, predstavnici CARNET-a, Agencije za zaštitu osobnih podataka. Održana su predavanja na temu Upravljanja u srednjim školama i učeničkim domovima; Radno pravo, Financijsko upravljanje u funkciji fiskalno odgovornog  poslovanja odgojno-obrazovne ustanove; Vodstvo u funkciji upravljanja zaposlenicima;  Komunikacija ravnatelja. Ravnatelji su upoznati s tijekom i razvojem projekta e- Škola i primjeni Opće uredbe o zaštiti osobnih podatka u sektoru odgoja i obrazovanja. Na samom kraju stručnoga skupa o novostima vezanima uz strukovno obrazovanje predavanje je održao Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja i Andreja Uroić- Landekić, voditeljica službe za strukovno obrazovanje MZO-a koja je govorila o projektu modernizacije programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.  

Prezentacije i predavanja sa skupa