Najave i izvješća / 11. rujna 2014.

Materijali sa stručnih skupova za učitelje i nastavnike biologije Čudesni svijet životinja

Za područje Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije održani su stručni skupovi pod nazivom „Čudesni svijet životinja“  25., 26., 27. i 28. kolovoza 2014. Ukupno je na stručnim skupovima sudjelovalo oko 240 učitelja i nastavnika biologije.

U programu stručnog skupa dr. sc. Diana Garašić uvodno je izvijestila o rezultatima ispitivanja učeničkih interesa, stavova i znanja, relevantnim za poučavanje zoologije.

Glavnu temu, prema kojoj je stručni skup i nazvan obradio je prof. dr. sc. Mladen Kučinić, u suradnji s prof. dr. sc. Ines Radanović kroz predavanje i radionicu. U predavanju je predstavljen ekološko-evolucijski pristup obradi zooloških sadržaja, a u radionici je primijenjen istraživački model učenja, uz korištenje živog materijala. Nakon što su sami izveli malo istraživanje, sudionici su predložili moguću primjenu tog modela u svojoj nastavi.

Osim radionice s istraživačkim učenjem na živom materijalu, program svakog skupa obuhvatio je još dvije radionice:

  • Korištenje ICT i e-materijala s ciljem ostvarivanja načela zornosti u nastavi biologije (voditeljice dr. sc. Žaklin Lukša i Helena Valečić, prof.)
  • Obrada digitalne slike i video-filma s ciljem prilagođavanja za korištenje u nastavi (voditelji dr. sc. Damir Sirovina i Ivan Šetin).

Domaćini skupova bile su V. gimnazija, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Izidora Kršnjavoga, OŠ S.S.Strossmayera i Biološki odsjek (Zoologijski zavod) PMF-a u Zagrebu.

Sve materijale korištene na radionicama moguće je pronaći na stranicama EdBi (online-kolegij Educatio Biologiae), uz korištenje sljedeće poveznice  https://nastava.biol.pmf.unizg.hr/ ili putem stranica Biološkog odsjeka, biranjem opcije izbornika Suradnja sa školom/EdBI.

Da biste mogli koristiti navedene materijale, potrebno je prijaviti se na EdBi uz pomoć korisničkog identiteta AAI (kojeg su svi prosvjetni radnici dobili u svojoj školi). Kolege koji nemaju ili su zagubili AAI, mogu zatražiti pomoć od administratorice stranica za e-učenje Biološkog odsjeka, čiji se kontakt otvara prilikom prijave.

Dokumenti