Najave i izvješća / 8. srpnja 2015.

Materijali sa međužupanijskog stručnog skupa knjižničara održanog u Samoboru

Međužupanijsko stručno vijeće  srednjoškolskih knjižničara Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Koprivničko-križevačke županije, održano 2. lipnja 2015. u Samoboru – domaćin Ekonomska,  trgovačka i ugostiteljska škola

Glavna tema skupa bio je prikaz Cjelovite kurikularne reforme, koju je predstavila Ruža Jozić, voditeljica ŽSV-a za I., II. i XXI. županiju. Radionice s temom  Ključnih pojmova Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, na zanimljiv i kreativan način provele su voditeljice ŽSV-a: Ana Sudarević, Adrijana Hatadi i Ruža Jozić, uz asistenciju više savjetnice Biserke Šušnjić.

Uz ovu središnju temu predavačice dr. sc. Tamaru Horvat, voditeljica Odjela za prikupljanje dokumenata i podataka u Digitalnom informacijsko-dokumentacijskom uredu (DIDU) i Renata Pekorari, prof., voditeljica Odjela za promotivnu djelatnost, izobrazbu i rad s korisnicima u DIDU, preko CSSU-a izložile su i predstavile zanimljivu temu: Pravo na pristup informacijama i E-demokracija. Predavačice su naglasile važnost  prava na informacije, dostupnost  službenih informacija za svakodnevni rad i život. Osobit naglasak stavljen je na knjižničare koji trebaju u svom poslu omogućiti učenicima dostupnost informacija i svih izvora znanja, kroz razvoj demokracije i demokratskih načela, uz poštivanje izvora informacija i autorskih prava. Od knjižničara se očekuje da integriraju službene informacije u knjižnično poslovanje, usvoje načine dolaženja do službenih informacija preko Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije (HIDRA), upoznaju informacijske resurse i nauče se njima samostalno koristiti, a da svoja znanja iz ovoga područja prenose i na korisnike u školskoj knjižnici.

Projekt “EURONET 50/50 max” u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu, u školskoj godini 2014./ 2015., predstavio je Boris Popinjač, knjižničar ove škole.
Ugostiteljsko-turističko učilište  bilo je među desetak odabranih škola koje je Gradski ured odredio kao svog partnera  u ostvarivanju ovoga međunarodnog projekta, financiranog sredstvima EU. Za ostvarenu  razliku u potrošnji vode, toplinske i električne energije u odnosu na prošlu godinu Školi se vraća 50% ušteđenog novca,  koji ona troši prema izboru i prioritetima članova EKO tima. Uslijedila je edukacija učenika, suradnja s nastavnicima i ravnateljem, korelacija s nekim nastavnim predmetima i radom  u školskoj knjižnici. Na kraju školske godine predstavljeni su rezultati rada za koje je Škola dobila novčana sredstava, uz zahvalnice Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport svim aktivnim sudionicima ovoga projekta.

Domaćini skupa bile su tri samoborske srednje škole, čije su knjižničarke: Vida Milek, Irena Šepl i Nevenka Fresl, pored srdačnog gostoprimstva i ugodne radne atmosfere, predstavile svoj zajednički projekt uz 150. obljetnicu rođenja Milana Langa, samoborskog učitelja, pisca, etnografa i prevoditelja, autora knjige Samobor – narodni život i običaji, čija su najstarija izdanja u vlasništvu  školske knjižnice sudionici skupa imali prigodu prelistati i usporediti s najnovijim izdanjem.

Za kraj druženja u Samoboru  knjižničarke domaćice organizirale su posjet Galeriji Prica, razgled stalnog postava Galerije, posjet Franjevačkoj crkvi, posjet grobu „Vrazove Ljubice“, Prolazu hrvatskih pjesnika i upoznavanje znamenitosti grada Samobora, stare povijesne jezgre: trgova, uličica, perivoja, starih interijera i dr. A naravno, za nezaboravan boravak u Samoboru za kraj poslastica – samoborske kremšnite.

Ruža Jozić, voditeljica ŽSV-a

Dokumenti