Najave i izvješća / 25. ožujka 2021.

Matematički ožujak 2021.

Agencija za odgoj i obrazovanje održala je 16. ožujka 2021. videokonferenciju za učitelje i nastavnike matematike pod nazivom Matematički ožujak 2021. kako bi obilježili nekoliko datuma važnih za matematiku te za unapređenje prakse i kompetencija učitelja i nastavnika matematike.

U uvodnom je dijelu sudionike u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak Stamać pozdravila voditeljica skupa Antonela Czwyk Marić, viša savjetnica za matematiku.

Osnovni cilj skupa je obilježiti 14. ožujka, Svjetski Dan broja π nizom izlaganja i primjerima dobre prakse. Upravo je taj datum UNESCO proglasio Međunarodnim danom matematike (International Day of Mathematics – IDM) kako bi brojnim događanjima diljem svijeta pod temom Matematika za bolji svijet proslavili ljepotu i važnost matematike. Učitelji i nastavnici matematike predstavili su svoj raznovrstan rad i rad njihovih učenika: Marija Jurišić Šarlija, prof. savjetnik (Zdravstvena škola Split), Manuela Brnčić Dadić (Obrtno tehnička škola Split), Marica Brzica, učitelj mentor (OŠ Visoka, Split), Alen Andrijić, učitelj savjetnik (OŠ Blato), Jelena Andrijić, mag. math. (OŠ Vela Luka) i Maja Lucić, mag. educ. math. (Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik).

Već godinama uspješnom suradnjom s Medicinskim fakultetom u Splitu koji nam je redoviti domaćin ovih skupova te Medicinskim fakultetom u Osijeku skup Matematički ožujak aktivno obilježava i Tjedan mozga (Brain Awareness Week) koji se provodi već 25 godina u svijetu, a 20. put u Hrvatskoj. I ove godine je u tom tjednu od 15. do 21. ožujka 2021. baš i Dan broja π. Zanimljiva predavanja o ovom dijelu skupa imali su: izv. prof. dr. sc. Renata Pecotić, prof. dr.sc. Zoran Đogaš i dr. sc. Linda Lušić Kalcina s Medicinskog fakulteta u Splitu, te prof. dr. sc. Marija Heffer sa Medicinskog fakulteta u Osijeku. O mozgu i njegovU razvoju kroz matematičke procese i aktivnosti te o povezanosti mozga i matematičkih vještina, izlagali su Jurica Barišin, profesor savjetnik (1. gimnazija Split), Monika Peša, učitelj savjetnik (OŠ Stjepana Radića Bibinje) i Ela Veža,(OŠ Trstenik, Split). Zajedno sa svojim učenicima o tim temama izlagali su Ana Grgurinović, prof. mentor i Antonija Tomić iz Obrtničke škole Split te Sanda Ilić, prof. savjetnik, Sanja Vitaljić, profesor savjetnik i Dina Spahija iz II. gimnazije u Splitu.

U zadnjem bloku predavanja obilježen je EU tjedan novca (European Money Week, 22. – 26. ožujka 2021.) s dva predavanja: Sanja Nizić, učiteljica savjetnica (OŠ Tučepi) Jedan problem, mnogo pitanja i mnogo rješenja i Antonela Czwyk Marić, viša savjetnica za matematiku (Agencija za odgoj i obrazovanje) Izgradnja financijske otpornosti u turbulentnim vremenima – Financijska pismenost 2020/2021.

Videokonferenciju je organizirala savjetnica za matematiku Antonela Czwyk Marić koja skup s temama Dan broja Pi, Tjedan mozga i EU tjedan novca organizira već šestu godinu pod zajedničkim nazivom Matematički ožujak, a snimka ove i prethodnih videokonferencija bit će uskoro dostupne na Meduzi. Skup je trajao više od 7 sati te je bilo više od 500 zainteresiranih sudionika, a veliko zadovoljstvo temama i predavačima iskazali su sudionici evaluacijom skupa.

Evaluacija stručnoga skupa

(pdf: 1,73 MB)

Preuzmi

Program Matematički ožujak 2021.

(pdf: 697,40 KB)

Preuzmi