Najave i izvješća / 6. rujna 2019.

Ljetna škola za odgajatelje i stručne suradnike učeničkih domova Republike Hrvatske

Tradicionalna Ljetna škola za odgajatelje i stručne suradnike u učeničkim domovima Republike Hrvatske održana je od 28. do 30. kolovoza 2019. u Zagrebu na temu Izborni i posebni programi u učeničkim domovima.

Područje kreativnosti najraznovrsnije je odgojno-obrazovno područje u učeničkim domovima koje skriva pravo bogatstvo različitih aktivnosti odgojno-obrazovnog rada odgajatelja i stručnih suradnika s učenicima u učeničkim domovima. Ljetnu školu otvorila je viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Miljenka Galić, a skup su pozdravili i Ljubica Banović, predsjednica Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske te Stipe Perišić, ravnatelj Športske gimnazije, koja je bila domaćin Ljetne škole.

U svom predavanju Odgojno-obrazovni rad u učeničkim domovima, Ljubica Banović je podsjetila odgajatelje i stručne suradnike u učeničkim domovima na sve one poslove koji čine kompetentnog stručnjaka u ovom području te koji pridonose kvaliteti rada s učenicima i unapređivanju rada naših domova. Istaknula je važnost provedbe različitih radionica te izbornih i posebnih programa u svakodnevnom radu s učenicima.

O aktivnostima koje provode u svom učeničkom domu govorile su Nataša Šimić, ravnateljica i Maja Boček, odgajateljica iz Učeničkog doma „Hrvatskoga radiše“ u Osijeku te Milica Meštrović, ravnateljica Učeničkog doma Pula sa suradnicima u predstavljanju svog doma.

Bogatstvo učeničkih aktivnosti, radionica i programa koji se provode u našim učeničkim domovima najbolje se vidjelo u čak dvadeset sedam pedagoških radionica, primjera dobre prakse, koje su kolegama održali odgajatelji i stručni suradnici.

O autentičnosti kao potrebi za vođenjem kvalitetnog života i o deset koraka do zdravlja govorila je Mara Doljak, koja je osmislila i središnju radionicu Aromaterapija u učeničkom domu – probudi osjetila kao primjer kako se učeničkim domovima može učenike osvijestiti prednostima korištenja prirodnih i ekoloških preparata u svakodnevnom životu.

Zadnjega dana psiholog Sandro Kraljević govorio je o važnosti i vrijednosti motivacije u pružanju svog maksimuma u (su)životu i radu s drugima.

Skup je završio filmom Vlatke Vladilo i Mire Bronzića na kojem su prikazana sva predavanja i radionice održane na Ljetnoj školi za odgajatelje i stručne suradnike učeničkih domova Republike Hrvatske.