Najave i izvješća / 24. travnja 2014.

Legende imotskog krša – integrirani pristup realizaciji terenske nastave

Na području Imotske krajine održan je međužupanijski stručni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja razredne nastave Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije pod nazivom Legende imotskog krša – integrirani pristup realizaciji terenske nastave u organizaciji mr. sc. Ines Blažević, više savjetnice za razrednu nastavu Agencije za odgoj i obrazovanje.

Cjelokupni program terenske nastave su vodili Bože Ujević, prof. i mr. sc. Vlade Dragun kao vrsni poznavatelji podneblja na kojem su se realizirali predviđeni sadržaji.

Sadržaj stručnog skupa je obilovao zanimljivim i stručnim predavanjima o značajkama i posebnostima Imotske krajine na povijesnoj, kulturološkoj, geografskoj i drugim razinama. Uz predavanja je realiziran niz radionica tijekom kojih su se integrirali različiti sadržaji za koje su bili pripremljeni radni materijali. Da bi olakšali praćenje cjelokupne nastave, na početku skupa su svi sudionici dobili priručnik Legende imotskog krša, autora mr. sc. Vlade Draguna i Bože Ujevića, prof.,  u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu koji je pripremljen prvenstveno za potrebe realizacije ovog skupa, ali i kao obrazac za neku sličnu realizaciju terenske nastave.

Fotoalbum

{galerija}imotski{/galerija}

Terenska nastava je započela na lokalitetu Crkvine gdje se nalaze ostaci bazilike koji govore o prvim stoljećima razvoja kršćanstva te je nastavljena u mjestu Crljivica koje obiluje stećcima, starim nadgrobnim spomenicima, osobitoj posebnost ovog kraja. Na ovom mjestu je realizirana prva radionica kojom su se sudionici upoznali s različitostima oblika, ukrasa, motiva i natpisa stećaka. Uslijedio je središnji dio ovog oblika nastave, višesatno pješačenje uz ljepote Lokvičkih jezera. Nedaleko od Knezovića  i  Mamića jezera realizirana je druga radionica koja se odnosila na biljni svijet Imotske krajine uz prepoznavanje i opisivanje biljaka te izradu herbarija. Nakon višesatnog obilaska Lokvičkih jezera uslijedio je prigodni program kojeg su priredili stanovnici Lokvičića uz svog svećenika ispred župne kuće. Putovanje je nastavljeno zadržavanjem na vidilici iznad jezera Galipovac odakle se pruža najljepši pogled na Imotsko polje te obilaskom mjesta Proložac i njegovih brojnih ljepota poput Zelene katedrale i pet izvora rijeke Vrljike od kojih su tri i posjetili: Dva oka, Jauk i Opačac. Uz navedene izvore čitale su se i interpretirale legende Jauk i Opačac.  Posljednji dio skupa je činio je obilazak Crvenog i Modrog Jezera gdje su pročitane još dvije legende: Legenda o Gavanovim dvorima i Vile Modroga jezera. Sve je legende za ovu prigodu priredila Sanja Ujević. Sudionici skupa obišli su i jedinstven spomenik pjesmi Asanaganica, našoj najprevođenijoj pjesmi, i povijesnu utvrdu Topana. Stručni skup je završio ”kavom kod Tina”, podno spomenika jednom od naših najvećih pjesnika Tinu Ujeviću čiji je otac, Ivan Ujević, bio prvi učitelj u školi u Lokvičićima. 

Stručnom skupu je prisustvovao i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje gospodin Vinko Filipović, prof., koji se po završetku skupa obratio predavačima i sudionicima skupa poticajnim riječima kojima je pohvalio opservacije, stručno i retorički tečno izrečene od strane predavača i priručnik koji nadilazi zavičajno viđenje Imotske krajine i s geografskog i s povijesnog i s kulturnog aspekta. Posebice se zahvalio sudionicima koji su prepoznali drugačiji oblik stručnog usavršavanja koji za njih organizira Agencija za odgoj i obrazovanje te što su s mnogo  dobronamjernosti i volje došli iz različitih krajeva od Cavtata, Dubrovnika, Korčule, Hvara, Brača, Opuzena, Stona, Makarske, Trogira, Kaštela, Sinja, Vrgorca i Trilja u Imotski da bi prisustvovali skupu te time po tko zna koji put rušili stereotipe o učiteljima i time mijenjali lošu sliku i lošu percepciji o učiteljima u našoj javnosti.

Predavači ovog skupa, mr. sc. Vlade Dragun i Bože Ujević, prof.  zahvaljujući nazočnima na odazivu i suradnji zaključili su skup riječima: ”Uče nas stare priče imotskoga kraja da jedino snaga dobrote, u životu i u legendama, može činiti čuda i postići ono nemoguće; ubaciti kamen u tajanstvene vode imotskog Crvenog jezera.”

Priručnik Legende imotskog krša