Najave i izvješća / 30. ožujka 2016.

Kultura i etičnost u učeničkom domu

zadar2_mAgencija za odgoj i obrazovanje, uz podršku Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske, organizirala je u Zadru, od 9. do 11. ožujka 2016., tradicionalnu Zimsku školu za odgajatelje u učeničkim domovima. Na stručnom skupu sudjelovalo je oko 200 odgajatelja, stručnih suradnika, zdravstvenih voditelja i ravnatelja učeničkih domova. Zimska škola ove je godine bila posvećena stručnom usavršavanju i razmjeni iskustava u području Kulture i etičnosti u učeničkim domovima.

Razvijanje kulture odgojno-obrazovnih ustanova jedan je od prioriteta u nadolazećim reformskim promjenama. Učenički domovi kao i sve druge ustanove razvijaju određenu kulturu koja se odražava na cjelokupan odgojno-obrazovni proces i na kvalitetu odgojno-obrazovnog rada, uvodno je naglasila organizatorica stručnog skupa, viša savjetnica Miljenka Galić, dipl. ped.

zadar3_mZa predavače su odabrani vrhunski stručnjaci prof. Ksenija Matuš, dr. sc. Iris Tičac, Zlata Medak i dr. sc. Željko Boneta koji su svojim nastupima izazvali veliku pozornost, jer su etičnost i komunikacijske vještine u odnosima puno važnije od pozornosti koja im se u pedagoškoj praksi pridaje.

Ravnateljica UD Kvarner iz Rijeke, Anđelka Jurašić Mikašinović, prof., predstavila je bogate aktivnosti i projekte koji se provode u toj ustanovi. Odgajatelji i stručni suradnici predstavili su tradicionalno svoj rad u kreativnim radionicama koje su bile izuzetno dobro prihvaćene.

Vrijedno je napomenuti da su održane paralelne radionice na temu emocija i etičnosti u odnosima utemeljeno na knjizi Andree Makine Priče o kratkim vječnim ljubavima gdje su sudionici promišljali o sebi i ljudima oko sebe te su završnom, plenarnom, dijelu stručnog skupa kreativno izrazili svoja mišljenja o ovoj temi: igrokazima, plakatima, pričama, skulpturama i pjesmom. Radionicu su prošli svi sudionici podijeljeni u šest podskupina koje su vodile: Ksenija Matuš, prof., Ankica Domjanić, prof., Nada Antolčić, dipl. ped., Agata Smoljan, dipl. ped., Katarina Fruk, prof. i Maja Feil Ostojić, prof.

U zaključku je naglašeno da su kultura i etičnost nešto o čemu treba svakodnevno promišljati u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, osobito učeničkim domovima jer su oni mjesto življenja učenika. Zato je važno kakva je kultura komuniciranja, kakve su moralne vrijednosti i norme uspostavljene i koliko se radi na njihovoj uspostavi.