Najave i izvješća / 2. svibnja 2022.

Kompetencije neophodne učitelju/nastavniku 21. stoljeća

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike Engleskoga jezika pod nazivom „Kompetencije neophodne učitelju/nastavniku 21. stoljeća“ održan je 14. travnja 2022. godine u online okruženju (Zoom). Prijavljenih sudionika je bilo 980 a evaluaciju nakon stručnoga skupa ispunilo je 522 sudionika.

Predavači ovoga državnoga skupa bili su profesori s hrvatskih i inozemnih fakulteta, suradnje koje su već postajale ali i neke posve nove, pa smo tako po prvi put na državnome stručnom skupu Agencije za odgoj i obrazovanje imali predavača s najuglednijeg međunarodnohg fakulteta za moderne tehnologije, MIT-a iz Sjedinjenih Američkih Država.

Predavači i njihova izlaganja:

  1. dr. sc. Dino Dumančić (Sveučilište u Zadru): “Striking a balance between emotional rules of teaching and L2 teacher wellbeing”
  2. dr. sc. Jelena Parizoska (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu): “Using Corpora in ELT”
  3. dr. sc. Stela Letica Krevelj (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu): “Kompetencije uključene u Standard zanimanja Učitelj/Nastavnik engleskoga jezika”
  4. izv. prof. dr. sc. Tihana Kraš (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci): “Multilingualism: myths and facts”
  5. prof. dr. sc. Justin Reich (MIT – Massachusetts Institute of Technology): “Failure to disrupt: Why technology alone can’t transform education”

Po završetku državnoga stručnoga skupa 522 sudionika ispunilo je evaluacijski obrazac. Rezultati evaluacije pokazuju da je značaj ovoga skupa za osobni profesionalni razvoj te aktualnost sadržaja i primjenjivost tema u praksi ocijenjen visokim ocjenama.

O važnosti skupa za sudionike govori i podatak da su mnogi od njih iznijeli vlastite komentare o tome koliko su doista tijekom dva dana ne samo naučili ili osvježili znanja, već bili ohrabreni u svojoj struci i radu, što u izazovno vrijeme nastave na daljinu i svjetske zdravstvene krize kojoj smo bili svjedoci pune dvije godine nosi poseban značaj.

Evaluacija

(docx: 321,69 KB)

Preuzmi