Najave i izvješća / 9. siječnja 2013.

Katehetska zimska škola za osnovnoškolske vjeroučitelje

KZS1_mAgencija za odgoj i obrazovanje i Nacionalni katehetski ured HBK organizirali su od 9. do 11. siječnja 2013. godine u Zagrebu Katehetsku zimsku školu za osnovnoškolske vjeroučitelje na temu „Vjera je nada (Spe salvi, br. 2). U odgojnoj praksi škole otkriti smisao nade”. Na trodnevnoj Katehetskoj školi, održanoj u Međubiskupijskomu sjemeništu na Šalati sudjelovalo je više od 450 osnovnoškolskih vjeroučitelja iz cijele Hrvatske.

Sudionike Katehetske škole na samom početku pozdravili su pročelnik Nacionalnoga katehetskoga ureda HBK prof. dr. Ivica Pažin, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, u ime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pozdravio je generalni tajnik Sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. Denis Barić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup dr. Želimir Puljić. Izražavajući radost zbog nazočnosti ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića kao suorganizatora KZŠ, Ivica Pažin ustvrdio je da je ona znak spremnosti na dijalog koji nam je potreban u ovome vremenu. Osvrnuvši se na temu KZŠ dr. Pažin je istaknuo kako ni jedno vrijeme nije toliko loše da se u njemu ne bi mogao pronaći tračak nade, posebno u Godini vjere. Upravo je Godina vjere polazište za temu ovogodišnje KZŠ, poručio je dr. Pažin.

Osvrnuvši se na temu stručnoga skupa generalni tajnik Sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. Denis Barić ustvrdio je da su nam više nego ikada potrebni vjera, nada i ljubav. Zaželjevši vjeroučiteljima da budu stameni oslonac vjere, nade i ljubavi djeci i mladima, pozvao ih je da budu oslonac i onima s kojima rade.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović u pozdravnoj riječi izrazio je zadovoljstvo što Agencija za odgoj i obrazovanje preko svojih viših savjetnika za vjeronauk surađuje s Nacionalnim katehetskih uredom u trajnoj stručnoj izobrazbi vjeroučitelja. Govoreći o društvenom kontekstu u kojemu su odgojno–obrazovni djelatnici, pa i vjeroučitelji pozvani djelovati, ustvrdio je da društvo stvara određeni okvir u koji je svaki pojedinac svojim radom pozvan unositi sadržaj, te da o takvome sadržaju ovisi kvaliteta društva u kojemu živimo. Pozvao je vjeroučitelje da mladima pružaju nadu u postojanje smisla, vjeru u pozitivnost i ohrabrenje u ispravnost njihova učenja i rada.

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup dr. Želimir Puljić u pozdravnoj riječi ustvrdio je kako u našem vremenu vlada bogaćenje bez rada, poslovanje bez morala, silni razvoj znanosti bez čovječnosti, a politika se sve više provodi bez odgovornosti. -Volio bih da moja Hrvatska ide putovima koji poštuju Božje zakone upisane u narav čovjeka. Poželio bih da bude vjerna svojim kulturnim, narodnim i vjerskim korijenima. Neka čuva stečenu slobodu i neka se ne klanja i ne da ucjenjivati pred drugima samo zato što su jači i moćniji. Sloboda se ne prodaje ni za kakvo blago – istaknuo je mons. Puljić koji je otvarajući Katehetsku zimsku školu pozvao vjeroučitelje da budu ispunjeni nutarnjom snagom vjere i optimizma.

KZS3_mNakon pozdravnih govora uslijedio je radni dio Katehetske zimske škole koji se sastojao od  plenarnih predavanja uvaženih teologa i predavača i pedagoških radionica na temu Molitva kao škola nade, Otkrivanje smisla nade i strpljivosti u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu i Nada u pokretnim slikama- stvaranje filmova na temu nade.

Prvog dana KZŠ predavanja su održali prof. dr. sc. Ivica Raguž „Teologija nade: protiv beznađa i umišljenosti”  dr. Zvonimir Komar “Obrazovanje: proces ispunjen nadom” i dr. sc. Denis Barić “Perspektive nade unutar katoličkoga vjeronauka u školi“.