Najave i izvješća / 9. siječnja 2014.

Katehetska zimska škola „Govoriti znači ljubiti“

ZKS1_mStručno usavršavanje za više od 450 vjeroučiteljica i vjeroučitelja osnovnih škola – Katehetska zimska škola započela je u srijedu 8. siječnja 2014. godine u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Tema trodnevnoga stručnoga skupa, koji se održava u organizaciji Nacionalnoga katehetskoga ureda Hrvatske biskupske konferencije, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, jest “Govoriti znači ljubiti (usp. Dei verbum, br. 21.) Postupnost kao princip naviještanja u vjeronauku u školi i novoj evangelizaciji”.

ZKS2_mNakon molitvenoga uvoda, okupljenim vjeroučiteljima obratili su se i pozdravili ih dr. Ivica Pažin, pročelnik NKU HBK, Vinko Filipović, ravnatelj AZOO-a i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednika HBK. Osvrnuvši se na temu stručnoga skupa, Ivica Pažin ustvrdio je da se izraz “govoriti znači ljubiti” čini se smije izgovoriti još jedino u teološkim promišljanjima, a kako na političkoj i medijskoj sceni taj izraz može imati samo patetično značenje ili ostati nerazumljiv. Istaknuvši važnost postupnosti kao načela naviještanja u školskom vjeronauku i novoj evangelizaciji, podsjetio je da se u društvu znanja gubi potreba za postupnošću te ustvrdio da ovogodišnja KZŠ želi potaknuti vjeroučitelje na traženje onoga najosnovnijega za njih, ali i za njihove učenike.

Agencija za odgoj i obrazovanje već 10 godina ostvaruje kvalitetnu suradnju s NKU HBK-a u organiziranju katehetskih škola, naglasio je u pozdravnoj riječ Vinko Filipović i podsjetio na važnost katehetskih zimskih škola kao dijela dobre tradicije u svrhu još bolje komunikacije hrvatskih vjeroučitelja.

ZKS3_m– Odgojna uloga vjeronauka za mene je nešto što je neupitno, nešto što apsolutno ima svoje mjesto, svoju vrijednost, jer djeca koja su se opredijelila za vjeronauk imaju pravo od vas dobiti sve one vrijednosti i poruke Katoličke Crkve i vjere kojoj pripadaju. Pred vama je zadaća da širiti dobri duh optimizma i dobrog ozračja – istaknuo je ravnatelj Filipović pozvavši vjeroučitelje na strpljivost i toleranciju. – Ono što vam kao vjeroučiteljima nitko ne može oduzeti, kakva god bila obrazovna politika, vaš je kreativni prostor u razredu s vašim učenicima – naglasio je Filipović.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić podsjetio je na ulogu vjeronauka u školi – Ako je Bog postao čovjekom, došao među nas, jedan od nas postao, pa zar mi imamo pravo zanijekati da bude među nama, pa i u školi, društvu- naglasio je nadbiskup Puljić. Zahvalio se vjeroučiteljima koji 22 godine predaju vjeronauk u školama nazvavši ih prvim teolozima onih koji su pozvani odrasti u Bogu. – Najprije zahvaljujući vama, drage vjeroučiteljice i vjeroučitelji, mnogo smo toga na ovom 22 godine dugom putu učinili. Mnogo, ali ne sve. Postupnost u radu s čovjekom zahtijeva strpljenje koje vodi staloženosti, pozornosti koja primjećuje potrebu i razgovor koji dopušta i nerazumijevanje – kazao je zadarski nadbiskup.

ZKS4_mKatehetska zimska školi i ove godine programski je strukturirana od plenarnih predavanja uvaženi predavači i pedagoških radionica u kojima vjeroučitelji stječu nove kompetencije za pedagoški rad s učenicima. Prvo predavanje održao je dr. Drago Tukara na temu “Brižljivi raspoređaj objave (od stvaranja govorom do osobne Božje ljubavi u Riječi)”, a slijedilo je predavanje “ABCeda nove evangelizacije i vjeronauk u školi” dr. Milana Šimunovića. Održane su i tri radionice na teme “Riječ Božja od kamena. Projektna nastava u hrvatskim katedralama”, “Biblija je duša vjeronaučne nastave” i “Grad anđela u Gradu Bez Boga. Film kao didaktičko sredstvo”.