Najave i izvješća / 30. svibnja 2011.

Katehetska proljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje osnovnih škola 2011.

Katehetska proljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje osnovnih škola održana je 6. i 7. svibnja 2011. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Tema Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole obrađivana je u kontekstu Božje riječi kao izvora i nadahnuća u vjeronaučnoj nastavi (Iv 1,1 „U početku bijaše Riječ“).

Prvoga dana škole dr. sc. Ivica Pažin održao je predavanje Od riječi do Riječi. Suvremeni pristup govoru o vjeri s posebnim osvrtom na uporabu medija. Tihomir Petrović, prof., održao je predavanje Vjeronauk u harmoniji s ritmom života djeteta. Glazbeni izričaji o Bogu, a o značenju filma u vjeronaučnoj nastavi i scenariju za rad na filmu govorio je mr. sc. Jeronim Ban. Radni je dan završio euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Marije na Dolcu u kojemu je glazbeno sudjelovao pjevački kvintet Horvat.

Drugi je dan započeo predavanjem U početku bijaše Riječ“. O stvaranju svijeta i čovjeka. Znanstveni orisi o nastanku života, kojega je održao Petar Vrkljan, prof., a doprinos iz teološke i iskustvene vjeroučiteljske perspektive dao svojim predavanjem vjeroučitelj i ravnatelj XI. gimnazije u Zagrebu Josip Arnuš, prof.

Prvi dan Katehetske proljetne škole zabilježen je u kratkom dokumentarnom filmu koji su snimali, montirali i prikazali vjeroučitelji Vladimir Šoštarić, prof., Karlo Vuković, prof. i Gordan Premuš, prof.

Katehetska proljetna škola završila je okruglim stolom na kojemu se govorilo o mogućnostima, poteškoćama i razlozima snimanja kratkih dokumentarnih filmova. Moderator je okrugloga stola i Katehetske škole bio voditelj povjerenstva NKU HBK prof. dr. sc. Josip Šimunović.

Film o Katehetskoj proljetnoj školi može se pogledati na http://www.youtube.com/watch?v=rnAwTlLDJZs