Najave i izvješća / 31. kolovoza 2016.

Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u srednjim školama

K1_mU organizaciji Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Agencije za odgoj i obrazovanje u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu započela je u ponedjeljak 22. kolovoza Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u srednjim školama s temom Da istina Evanđelja ostane kod vas. Na školi se okupilo stotinu i pedeset vjeroučitelja pristiglih iz cijele Hrvatske, a program se odvijao dva dana.

Predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda prof. dr. mons. Ivica Pažin, domaćin državnoga stručnog skupa / Katehetske škole pojasnio je da naziv skupa u svojoj širini pokazuje pravu istinu odgoja i obrazovanja koja ne završava samo unutar sustava odgoja i obrazovanja vjeroučitelja ni unutar odgoja i obrazovanja učenica i učenika, nego je Evanđelje stalno nadahnuće, inspiracija života i rada vjeroučitelja i vjeroučiteljica, ali i učenika i učenica.

 

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković pozdravila je sve prisutne te se osvrnula na temu Škole.

Ukazujući pak na činjenicu prisutnosti katoličkoga vjeronauka u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu već 25 godina, rekla je: „Drago mi je da su mnogi vjeroučitelji tijekom tih 25 godina bili smjerokaz mnogim učenicima tijekom njihova odrastanja, a posebice u razdoblju adolescencije u kojem su tražili odgovore na pitanja: tko sam ja, zašto živim i koji je smisao moga života? Sav uloženi trud i motivacija u obradi novih nastavnih jedinica više je nego siguran jamac vašega društvenog doprinosa“.

Otvarajući Katehetsku školu, predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić naglasio je da je temeljna poruka spasenja da nas je Bog uzljubio u svome sinu Isusu Kristu. To je ona istina evanđelja koja treba doći do nas, koja treba ostati kod nas i koju trebamo i navijestiti i posvjedočiti našoj djeci i mladima kako bi se s vedrinom, radošću i s optimizmom mogli suočavati sa životnim izazovima te prihvaćati i voljeti život.

Voditeljica povjerenstva Škole izv. prof. dr. Ana s. Thea Filipović kratko je predstavila program te pojasnila da je tema koja se obrađuje odabrana na tragu osluškivanja samih vjeroučitelja i vjeroučiteljica te njihovih interesa i potreba. Pojasnila je da je program Katehetske Škole osmišljen sa četiri predavanja, tri radionice, dramsko-scenskim nastupom učenika srednje škole te euharistijskim slavljem.