Najave i izvješća / 15. ožujka 2022.

Kako očuvati kajkavski govor u izvannastavnim i projektnim aktivnostima

Državni stručni skup Očuvanje zavičajnoga govora u izvannastavnim i projektnim aktivnostima: kajkavski govor, namijenjen učiteljima i nastavnicima hrvatskoga jezika, u organizaciji više savjetnice za hrvatski jezik Barbare Beronje, prof., i više savjetnice za natjecanja i smotre Ivane Ivančić Medved, prof., održan je 11. ožujka 2022. hibridno u Klanjcu i na daljinu putem Zooma i trajao je 6 i pol sati.

U skupu je sudjelovalo 314 sudionika (64 % od ukupno prijavljenih), a predavanja su održali: akademik i veleposlanik Republike Hrvatske u Iranu Drago Štambuk (Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što: od ideje do statusa kulturnoga dobra na Nacionalnoj listi zaštićene nematerijalne baštine), ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać (Izvorni govornici – čuvari zavičajnoga govora),viša znanstvena suradnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Anita Celinić (Suradnja škole i znanstvene zajednice pri istraživanjima mjesnih govora), docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Marina Marinković (Dijalektna frazeologija u nastavi Hrvatskoga jezika (metode izrade frazeološkog rječnika)), knjižničarka u zvanju Danica Leštek, prof., dipl. bibl. (Konceptualizacija, planiranje, organizacija i provedba izvannastavne aktivnosti Mala kajkavijana u OŠ „Donja Stubica“) i Josipa Kocman Grošinić, mag. prim. educ. (KAJkaonica: njegovanje kajkavske riječi i tradicije u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina). Skup je završio ulomcima monodrame Ni med cvetjem ni pravice u izvedbi akademskoga glumca Adama Končića uz glazbenu pratnju Olivera Beloševića, prof. Na skupu su nastupili učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića Klanjec (dramsko-scenska igra Odnavek i zanavek) koje su pripremile Mira Petek, dipl. uč., i Danijela Stanišak, prof., a predstavljen je i rad Kajkavske družine Osnovne škole „Lijepa naša“ Tuhelj (dramsko-scenska igra Na paši) koju vodi i koju je predstavila učiteljica u zvanju Pavica Iveković, dipl. uč.

Gotovo svi sudionici Skup su, u kontekstu organizacije, ozračja, komunikacije i praktične koristi, ocijenili izvrsnom ocjenom (92 % sudionika). Gotovo svi sudionici izjavili su da će sudjelovanje u Skupu unaprijediti njihov rad (98 % sudionika). Svaki od dijelova programa, bez obzira je li riječ o predavanju, ulomcima dramske predstave ili dramsko-scenskoj igri učenika, najmanje 81 % sudionika ocijenilo je izvrsnom ocjenom.

više savjetnice Barbara Beronja, prof., i Ivana Ivančić Medved, prof.

Evaluacija

(pdf: 125,25 KB)

Preuzmi