Najave i izvješća / 13. veljače 2020.

Izvješće o održanome stručnom skupu u Dječjem vrtiću Rožica u Velikom Trgovišću, 4. veljače 2020. godine

Stručni skup Postupci i praksa ostvarivanja, održavanja i unapređivanja kvalitete u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja održan je 4. veljače 2020. godine u Spomen školi dr. Franjo Tuđman u Velikom Trgovišću. Na skupu je sudjelovalo 73 odgojitelja i stručnih suradnika s područja Krapinsko-zagorske županije.

U uvodnome dijelu skupa dožupanica Jasna Petek, prof. def., istaknula je važnost kontinuiranoga održavanja stručnih skupova za odgojitelje i stručne suradnike. Također je istaknula da će se i dalje nastaviti praksa izdvajanja sredstava za rad dječjih vrtića te stručnoga usavršavanja odgojitelja i stručnih suradnika.

U uvodnome dijelu skupa Gordana Pavlinić, ravnateljica DV-a Rožica se osvrnula na aktualna zbivanja, dogradnju vrtića, projekte i stručno usavršavanje. Nakon toga je viša savjetnica AZOO-a mr. sc. Andreja Silić istaknula suvremene oblike stručnoga usavršavanja te put ka kvalitetnom profesionalnom razvoju. Također je najavila nove aktivnosti i podsjetila na druge razine djelovanja i praćenja odgojno-obrazovnih radnika u nadležnosti AZOO-a.

Stručni suradnici i odgojitelji DV-a Malešnica, Andreja Tokić, odgojitelj mentor Suzana Derušić, odgojitelj mentor i Sonja Marković, prof. ped., stručni suradnik savjetnik održali su izlaganje: Suradnja/partnerstvo odgojitelja i roditelja jedan od pokazatelja kvalitete odgojno-obrazovne prakse.

Stručni suradnici i odgojitelji DV-a Kustošija, Dubravka Majsak, odgojitelj savjetnik; Ana Kvić, odgojitelj; Slavica Mišak, odgojitelj savjetnik; Mara Malenica, prof. ped., stručni suradnik savjetnik održali su izlaganje: Osnaživanje kompetencija djeteta i odgojitelja kroz rad na projektima (u jaslicama, srednjim i starijim vrtićkim skupinama).

Odgojitelji i stručni suradnici DV-a Radost u Jastrebarskom Mihaela Pustaj, odgojitelj savjetnik; Marija Svoboda, prof. pedagog, stručni suradnik, održali su izlaganje: Iskustva ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u provedbi procesa samovrednovanja.

Izlaganje: Utjecaj stavova odgojitelja na komunikaciju i suradnju i njihovo razumijevanje u svrhu unapređivanja odgojno-obrazovnoga rada održali su odgojitelji i stručni suradnici DV-a Zipkica u Zaboku, Karmela Herčko, odgojitelj mentor; Jasna Zubić, odgojitelj mentor; Silvija Dugorepec, dipl. psih, stručni suradnik savjetnik.

Izlaganje na temu: Istraživanje s djecom: slušanje, konzultacija, participacija održala je prof. dr. sc. Lidija Vujičić, dekanica Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Izlaganje: Osvještavanje znanja i sposobnosti odgojitelja radi boljega razumijevanja procesa učenja djece održale su odgojiteljice DV-a Rožica, Anamarija Kralj, odgojitelj mentor i Katarina Cvetković, odgojitelj.

Posljednje izlaganje održano je na temu: Samoprocjena kvalitete odgojno-obrazovnog procesa iz perspektive odgojitelja. Održala ga je Nina Ljubičić, mag. praesc. educ, odgojitelj mentor DV-a Maslačak u Krapinskim Toplicama.

Nakon toga uslijedila je rasprava koju je moderirala viša savjetnica mr. sc. Andreja Silić te su dani zaključci skupa.

Na samom kraju stručnoga skupa ostvaren je studijski posjet Dječjem vrtiću Rožica, uz stručno vodstvo djelatnika vrtića.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki 3. veljače je u Spomen školi dr. Franjo Tuđman u Velikom Trgovišću prisustvovala promociji 9. broja časopisa Hižica, koji izdaje Dječji vrtić Rožica te u uvodnome dijelu istaknula potrebe i vrijednosti sustavnoga stručnoga usavršavanja i objave iskustava iz prakse u časopisu.

Ravnateljica Dječjega vrtića Rožica Gordana Pavlinić ovom je prilikom istaknula da je u novom izdanju vrtićkoga časopisa naglasak stavljen na sagledavanje i vrednovanje odgojno-obrazovne prakse odgojitelja i stručnih suradnika kao refleksivnih praktičara.

Također je istaknuto da je cilj povezivati i umrežavati praksu s ostalim vrtićima te tako u časopisu Hižica, osim objave radova odgojiteljica DV-a Rožica, objavljivati i radove praktičara iz drugih vrtića Krapinsko-zagorske županije i šire. U časopisu se predstavljaju događanja u vrtiću tijekom godine te se također daje prilika za predstavljanje dječjih radova i objavu fotografija i pripadajuće dokumentacije u funkciji boljeg i neposrednog upoznavanja s projektima, razumijevanjem i istraživanjem dječjega stvaralaštva te učenja igrom i različitim aktivnostima koje se provodi u DV-u Rožica u svim odgojno-obrazovnim skupinama.

Predstavljanje novog broja časopisa Hižica održano je u sklopu obilježavanja Dječjeg vrtića Rožica Veliko Trgovišće. U utorak, 4. veljače 2020. godine, u Spomen školi Dr. Franjo Tuđman bit će održan je županijski stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike, dok je 5. veljače u Domu kulture u Velikom Trgovišću na rasporedu priredba Tancaj, tancaj, čija je posebna vrijednost u prikazu prakse i očuvanju tradicijskih plesova Hrvatskoga Zagorja.

mr. sc. Andreja Silić

viša savjetnica za predškolski odgoj