Najave i izvješća / 24. travnja 2018.

Inovativno vođenje – poduzetnost u dječjem vrtiću

DSS_1_mAgencija za odgoj i obrazovanje organizator je državnoga stručnog skupa „Inovativno vođenje – poduzetnost u dječjem vrtiću“ za ravnatelje predškolskih ustanova održanog u Primoštenu od 18. do 21. travnja 2018. U ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković-Pečenković, prof., sudionike državnog stručnog skupa pozdravio je Vlade Matas, prof., predstojnik podružnice Agencije u Splitu.

DSS3_mDSS2_mPozdravne riječi uputila je i mr. sc. Vera Šutalo, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, pročelnica Grada Primoštena Iris Ukić Kotarac, dipl. iur. i ravnateljica Dječjeg vrtića Primošten Erika Nižić. Ispred Grada Primoštena dobrodošlicu uzvanicima i sudionicima državnog stručnog skupa izrazio je i KUD „Krč“ prigodnim narodnim plesom i pjesmom.

Pitanje inovativnog vođenja i poduzetnosti u vrtiću bile su ključne teme državnoga stručnog skupa. O poduzetnosti i inovativnom vrtiću plenarno predavanje održala je doc. dr. sc. Matilda Karamatić-Brčić. Dr. sc. znanosti Vesna Ivasović uvela je ravnatelje u temu „Od zrcalnih neurona do inovativnog vođenja“. Ravnatelji su imali prilike proširiti svoja znanja i jačati svoje kompetencije iz područja inovativnog vođenja. Inovativnim vođenjem stvara se okruženje pogodno za inovacije, osmišljavaju se procesi koji vode do kreativnog mišljenja i rješavanja problema, potiču se nove ideje koje se mogu implementirati i evaluirati, inspirira se zaposlenike da razmišljaju „izvan kutije“. Inovativni ravnatelji su nekada sami pokretači novih ideja, a nekada potiču i prepoznaju odlične ideje svojih zaposlenika.

Opće informacije i iskustva iz prakse ravnateljima su kroz temu Erasmus+ projektima do inovativnih dječjih vrtića, približile Ivana Puljiz iz Agencije za mobilnost i ravnateljice Marina Karavanić I Željka Požgaj.

Kroz plenarno predavanje: „Od poduzetnišva u poslovnom svijetu do poduzetnosti u odgoju i obrazovanju u predškolskim ustanovama“ viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje mr. sc. Inga Seme Stojnović podsjetila je sudionike na početke poduzetništva u svijetu, temeljne dokumente Republike Hrvatske u vezi poduzetništva te na doprinos Republike Hrvatske na tom području: npr. prva knjiga u svijetu o poduzetništvu (Kotruljević, 15. st) potječe iz Dubrovnika (prema Škrtić, 2006).

Tema „Provedba stažiranja, stručnih ispita i napredovanja u zvanju za ravnatelje u I. mandatu Tihane Šimunić, prof., iako je bila prvenstveno namijenjena ravnateljima u I. mandatu sa zanimanjem su je slušali i ravnatelji s više iskustva u toj ulozi.

DSS4_mNa državnom stručnom ravnatelji su imali prilike slušati o dobrim primjerima prakse, uvođenju inovativnih pristupa npr. u razdoblju prilagobe na vrtić. Kroz radionice su mogli iskustveno proći neke od ponuđenih tema: programa prevencije, zatim iz područja komunikacije i dr.

Državnom stručnom skupu nazočilo je oko 300 sudionika. Izdvajamo nekoliko zaključaka: inovativni vrtić čine zadovoljni, aktivni zaposlenici. Za inovativan vrtić i njegovu poduzetnost najodgovorniji je ravnatelj, jer ili on sam uvodi inovacije ili ih zna prepoznati u ljudskim resursima i podržati. Citat Henry Forda ilustrira važnost poduzetnosti vođe koji ponekad dalje vidi od svojih ljudi: „Da sam pitao ljude što žele, rekli bi brže konje“. Inovativno vođenje je sposobnost mišljenja i utjecaja na druge da se stvori „novo i bolje”, to su ideje da bi se krenulo prema pozitivnim rezultatima.