Najave i izvješća / 26. ožujka 2013.

Informacijsko-komunikacijska tehnologija u obrazovanju

informatika1_mViši savjetnici za informatiku Agencije za odgoj i obrazovanje organizirali su od 25. do 27. ožujka 2013. u Vodicama državni stručni skup za učitelje i nastavnike informatike na kojem je središnja tema bila informacijsko-komunikacijske tehnologije kao alat u nastavi te novosti i nove paradigme u IKT-u i podučavanju.

Na stručnom usavršavanju sudjelovalo je više od 150 učitelja i nastavnika informatike – računalstva koji su svoja znanja usavršavali kroz plenarna predavanja, pedagoške radionice i igraonice.

Otvarajući skup ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović podsjetio je učitelje i nastavnike informatike na nužnost stručnog usavršavanja, posebice u njihovu  zanimanju koje je konstantno podložno promjenama i novitetima te ih pozvao da iskažu svoje potrebe za stručnim usavršavanjem.

-Nadam se da će informatika, budući da se radi o jednoj od temeljnih kompetencija, u novim kurikularnim promjenama postati obvezan predmet, kao što je to najavio i ministar Željko Jovanović od prvoga razreda osnovne škole – kazao je Vinko Filipović.

informatika2_mPrvo predavanje na temu EU projekti  i IKT-a održao je Darko Jureković. Pozvao je sve da se u što većem broju informiraju i krenu u realizaciju projekata koristeći sredstva EU fondova. – Moderne tehnologije mogu u znatnoj mjeri utjecati na promjenu obrazovanja, a time i na kreativnost djece. Da bi realizirali vaše i njihove kreativne ideje iskoristite mogućnosti koje vam pružaju EU fondovi i projekti – kazao je D. Jureković.

Stručna predavanja o novitetima u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama na skup su održali viši savjetnici za informatiku Agencije za odgoj i obrazovanje te predstavnici Visokog učilišta Algebra i CARNet-a. Pored stručnih predavanja usko vezanih za IKT-u, kao što su Jednostavna izrada mobilne aplikacije kroz Adobe PhoneGap, Sigurnost računalnih mreža-kako hakirati hakera, predstavljanja Win 8 i Offica 2013, održana su i radionice s općeobrazovnim temama:Uloga razrednika, Učenici s teškoćama u redovitom školskom sustavu, Hrvatski kvalifikacijski okvir,  Kurikulum zdravstvenog odgoja i Kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja i Jezično-komunikacijske kompetencije odgojno-obrazovnih radnika.