Najave i izvješća / 14. lipnja 2016.

II. festival klasičnih jezika i antičke civilizacije

hvar1_mII. festival klasičnih jezika i antičke civilizacije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i Državni stručni skup za učitelje i nastavnike klasičnih jezika s temom „Antička baština u nastavi klasičnih jezika“, održani su u Starom Gradu na Hvaru od 27. do 29 svibnja 2016. Festival su organizirali Hrvatsko društvo klasičnih filologa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za upravljanje Starogradskim poljem.

Neposredni povod događanjima bila je 2400. obljetnica dolaska Grka na istočnu obalu Jadrana i osnutak kolonije Pharos, današnjega Staroga Grada na Hvaru. Puno je pak važnije da su se ovim Festivalom htjele obilježiti dvije iznimno važne obljetnice sakrivene unutar povijesne činjenice dolaska Grka. Budući da su Grci bili pismen narod, epigrafski spomenici Staroga Grada dokaz su 2400. godina kontinuirane pismenosti na tlu koje se sada naziva Republika Hrvatska. Druga, jednako važna činjenica, jest dolazak Grka, koji su stvorili prvo organizirano školstvo, znači 2400. godina kontinuirane povijesti školstva na tlu naše domovine. Doista impozantne obljetnice.

hvar2_mFestivalom i stručnim skupom htjela se naglasiti komponenta antičke baštine i nastavi klasičnih jezika, posebno u skladu s prijedlogom novoga kurikuluma. Stoga su na Festival pozvane prvenstveno škole koje njeguju pozitivan odnos prema antičkoj baštini, osobito kroz dramske skupine, zborove i slične izvannastavne aktivnosti. Sudjelovalo je tristotinjak učenika i profesora iz tridesetak škole i fakulteta iz cijele Hrvatske te gosti iz Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog (BiH).  U tri dana programa ostvaren je fascinantan program. Otvorenju su nazočila izaslanstva lokalne zajednice i županijskih vlasti, a skup je pozdravila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje gospođa Jadranka Žarković-Pečenković.

hvar3_mProgram je počeo uprizorenjem dolaska Grka, pa se preko poetskih recitala, uprizorenja grčkih i rimskih klasika, dramskih izvedbi i parodija nadahnutih antičkom starinom nastavio do zborskih izvedbi antičke glazbe i gregorijanskih korala. U sklopu stručnog usavršavanja predavanje o antičkoj povijesti Staroga Grada održala je dr. Jelena Marohnić s Katedre za staru povijest, Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Predstavljena je i slikovnica Pharioi koja je pripremljena i objavljena upravo za ovu prigodu.