Najave i izvješća / 15. travnja 2021.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u Domovinskom ratu

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 7. – 9. travnja. 2021. godine održan je online Državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Tema skupa je bila Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u Domovinskom ratu.

Tijekom tri dana stručnoga skupa preko 230 sudionika je imalo priliku upoznati se sa stanjem u Svijetu, Europi, a posebno u Hrvatskoj početkom 90-ih godina prošloga stoljeća, te steći znanja o osnivanju hrvatskog ratnog zrakoplovstva i razvoju zrakoplovstva u Hrvatskoj od osnutka do današnjih dana.

Sudionike skupa pozdravila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, zahvalila djelatnim i umirovljenim časnicima Hrvatske vojske koji su se odazvali sudjelovati i dati svoja svjedočanstva o ratnim operacijama tijekom Domovinskog rata. Brezak Stamać je naglasila da je skup unutar tri dana koncepcijski i tematski s predavačima – časnicima Hrvatske vojske predlagao doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno- dokumentacijskog centra Domovinskog rata s kojim Agencija uspješno surađuje.

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja obratila se Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za školstvo i obrazovanje te je svim predavačima i sudionicima skupa zaželjela sretan i uspješan rad.

Svoja stručna i životna iskustva podijelili su ljudi koji su stvarali HRZ – vojnici, piloti, liječnici i svi drugi koji su bili svjedoci toga vremena.  O navedenoj temi svoja izlaganja  i prezentacije imali su umirovljeni i aktivni časnici Hrvatske vojske: Jospi Ćuletić, Dorijan Vrbanac, dr. Josip Mihaljević, Vladimir Rajtar, Zvonko Kovačević, Zdenko Radulj, Željko Jelenić, Miroslav Kovač, Dražen Šćuri, Dalibor Benko, Danijel Borović, Ivica Ivandić, Ivan Selak, Vladimir Superina i Dean Čanić.

Vrlo interesantno i emotivno svjedočanstvo iznijela je supruga Rudolfa Perešina, pilota poginulog za vrijeme vojno – redarstvene operacije Bljesak 1995. godine, gospođa Ljerka Perešin.

Dr. sc. Jakša Raguž i Mario Werhas iznijeli su sudionicima saznanja naslovljena Zračni napadi JNA na Pašku spojnicu 1991. godine, te Doktrina i ustroj JRZ-a (JRV i PVO) te djelovanje istoga u napadnoj operaciji na RH 1991.

Važna iskustva prenijeli su učitelji i nastavnici koji su pokazali kako su u nastavi povijesti implementirali temu Domovinskog rata .Profesorice Dijana Muškardin i Marija Belullo su sudionicima skupa, uz pomoć web alata Sutori, pokazale primjere dobre prakse na temu Domovinski rat u nastavi povijesti. Profesor Ivan Trošelj obradio je temu Srušeni zrakoplovi JNA na području Hrvatske.

Moderator i organizator stručnog skupa bio je viši savjetnik za povijest Hrvoje Knežević.

Evaluacija stručnoga skupa

(pdf: 287,91 KB)

Preuzmi