Najave i izvješća / 15. srpnja 2022.

Državni stručni skup za učitelje glazbene kulture i nastavnike glazbene umjetnosti

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je državni stručni skup za učitelje glazbene kulture i nastavnike glazbene umjetnosti u online okruženju od 29. do 30. lipnja2022. godine na temu Primjena inovativnih metoda poučavanja u nastavi glazbom prema kurikulumu predmeta Glazbena kultura i Glazbena umjetnost. Na stručnom skupu je sudjelovalo 260 učitelja glazbene kulture i nastavnika glazbene umjetnosti.

Ishodi stručnog skupa su ostvareni kroz predstavljanje novih znanja i vještina u području glazbene pedagogije, prikaz inovativnih pristupa učenju i poučavanju, komunikacijskih vještina te primjenu kurikularnih dokumenata. U cilju unaprjeđenja kvalitete glazbeno pedagoške prakse, raznolik i bogat dvodnevni program okupio je ugledne znanstvenike i stručnjake koji su održali izlaganja s naglaskom na primjenu inovativnih metoda u nastavi glazbene kulture i glazbene umjetnosti.

Sudionike stručnog skupa pozdravila je ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.  Stručni skup je organizirala i vodila dr. sc. Anita Gergorić viša savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Predavači i teme:

  • dr. sc. Anita Gergorić,Stavovi učenika o glazbi prema uključenosti u izvannastavne glazbene aktivnosti
  • doc. dr.sc. Amir Begić, Učenici s teškoćama u razvoju i nastava glazbe
  • red. prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić, Izazovi oživljavanja glazbene prošlosti Projekt GIDAL – postignuća i perspektive
  • izv. prof. dr. sc. Jasna Šulentić Begić, Regionalna glazbena baština u nastavi Glazbene kulture i Glazbene umjetnosti
  • doc. dr. sc. Davor Brđanović, Nastava glazbe između tradicije i inovacije: pretvara li tehnologija nastavu glazbe u nastavu informatike
  • Kristina Vladušić, prof., Darija Kivač, prof, Alati i međupredmetna korelacija u nastavi glazbe
  • Jelena Fabijan, prof., Darko Terlević, producent, PjesmaRica 2 – Približavanje Pop – Rock glazbene kulturne scene učenicima osnovnih škola i gimnazija

Po završetku stručnog skupa 209 učitelja i nastavnika je ispunilo anketni upitnik u kojem su ocijenili dvodnevni rad stručnog skupa kao i predavanja pojedinačno.

Sudionici stručnog skupa su ocijenili primjenjivost tema u praksi prosječnom ocjenom 4,7; aktualnost sadržaja prosječnom ocjenom 4,8; značaj stručnog skupa za osobni profesionalni razvoj prosječnom ocjenom 4,8; pripremljenost predavača prosječnom ocjenom 4,9; predavanja je 87,53% sudionika ocijenilo prosječnom ocjenom izvrstan.

Evaluacija

(docx: 153,74 KB)

Preuzmi