Najave i izvješća / 26. svibnja 2022.

Državni stručni skup za novoizabrane ravnatelje i ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske u 1. mandatu

Viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola, Vlade Matas i Mario Rogač, organizirali su 12. svibnja 2022. godine stručni skup za novoizabrane ravnatelje OŠ i ravnatelje OŠ RH u 1. mandatu. Tema stručnog skupa bila je Samovrednovanje i unapređenje rada škole.

Na stručnom skupu je sudjelovalo 88 ravnatelja.

Na početku skupa viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola pozdravili su sve sudionike i izrazili zadovoljstvo što se nakon dugo vremena ponovno mogu vidjeti uživo.

Viši savjetnici za ravnatelje upravo za ovu skupinu sudionika, ravnatelje u 1. mandatu, planiraju svake godine najveći broj skupova (5) koji su tematski vezani za prioritetne poslove koji se obavljaju upravo u tim dijelovima školske godine.

Prvo izlaganje na skupu imala je Biserka Špiljak, prof., ravnateljica OŠ Viktora Kovačića, Hum na Sutli. Gospođa Špiljak upoznala je sudionike skupa kako provesti Samovrednovanje u školi i pri tome iznijela niz primjera iz osobnog iskustva kako bi se samovrednovanje uspješno provelo te na osnovu njega izradio kvalitetan razvojni plan škole.

Viši savjetnik Mario Rogač, prof., je sudionike skupa upoznao sa Pogreškama i propustima u radu ravnatelja. Svaki slajd je popraćen s komentarima i primjerima iz prakse da bi ravnatelji dobili potpuni uvid u moguće izazove koji se pred njima, kao voditeljima ustanova, mogu pojaviti te su im predloženi postupci koje trebaju provesti u takvim situacijama.

S Poslovima ravnatelji do kraja nastavne godinesudionike skupa je upoznao viši savjetnik za ravnatelje osnovnih škola Vlade Matas, prof. Ravnateljima je prikazan cjelokupni slijed radnji i postupaka koje je potrebno obaviti prije odlaska na godišnje odmore.

Viši savjetnik Vlade Matas je sudionicima predočio raspored stručnih skupova koje njihovi savjetnici planiraju realizirati do kraja kalendarske godine, a namijenjeni su upravo njima.

Upravljanje školom i provođenje upravnih i neupravnih postupaka u školskim ustanovama bila je tema s kojom su se ravnatelji upoznali tijekom izlaganja Đurđice Šoić, dipl. iur.

Gospođa Šoić je većinu zakonskih i podzakonskih odredbi pojašnjavala preko upita ravnatelja s kojima je u svakodnevnoj komunikaciji. 

Na kraju skupa viši savjetnici za ravnatelje osnovnih škola, Mario Rogač i Vlade Matas, omogućili su ravnateljima postavljanje pitanje te ih uputili na popunjavanje evaluacijskih listića. Sudionici skupa su obavješteni da će na svoje mail adrese dobiti sve prezentacije sa skupa te druge materijale koji im mogu koristiti u radu.  

Evaluacija

(docx: 17,11 KB)

Preuzmi