Najave i izvješća / 2. rujna 2021.

Državni stručni skup za mentore, savjetnike i voditelje županijskih stručnih vijeća iz povijesti

Državni stručni skup za mentore, savjetnike i voditelje županijskih stručnih vijeća iz povijesti s temom Povijesni koncepti I. održan je 30. i 31. kolovoza 2021. godine. Na početku skup je pozdravila ravnateljica AZOO-a dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Tema stručnog skupa izabrana je zbog sve većeg naglašavanja važnosti konceptualnog znanja i razumijevanja u nastavi povijesti. Postojeći Kurikulum nastavnog predmeta Povijest strukturiran je oko šest međusobno povezanih koncepata – vrijeme i prostor, uzroci i posljedice, kontinuiteti i promjene, povijesna perspektiva, rada s povijesnim izvorima te usporedba i sučeljavanje. Da bi se osiguralo razumijevanje  koncepata, oni se u svojim elementarnim oblicima moraju početi poučavati od najranije dobi. Taj proces treba strpljivo i ustrajno razvijati od nižih razreda osnovne škole do kraja školovanja. Razumijevanje koncepata učenik treba sam izgraditi u svojem umu, ono se ne može naučiti napamet.

Uloga učitelja u ovom procesu je presudna i ona ovisi o njegovim kompetencijama stečenim u poučavanju pojedinog koncepta. U ovogodišnjem programu stručnog skupa radilo se na konceptu vremena i prostora i konceptu kontinuiteta i promjena. Iako je skup organiziran na mreži, stotinjak sudionika uspješno je aktivno učilo i kreiralo svoje prijedloge poučavanja u skupnom radu. Rezultati njihova rada, ogledni primjeri voditelja radionica i tri plenarna izlaganja bit će sudionicima skupa dostupni u digitalnom alatu OneNote bilježnica.

Teme i predavači:

  • Loranda Miletić, Agencija za odgoj i obrazovanje i Valerija Turk-Presečki, savjetnik, Gimnazija Daruvar, Medicinska škola i Turističko-ugostiteljska škola, Bjelovar, Što su to povijesni koncepti i zašto su važni?
  • Loranda Miletić, Agencija za odgoj i obrazovanje, Koncept vremena i prostora
  • Valerija Turk Presečki, Gimnazija Daruvar, Medicinska škola i Turističko-ugostiteljska škola, Bjelovar, Koncept kontinuiteta i promjene

U radioničkom dijelu stručnog skupa voditelji su predstavili sudionicima po dva primjera  poučavanja pojedinog koncepta, a potom su sudionici skupa, podijeljeni u 20 skupina, izrađivali svoje prijedloge.

Prema novim obrascima vrednovanja skupova Agencije za odgoj i obrazovanje sudionici su iskazali izuzetno zadovoljstvo temom, sadržajem, organizacijom, podrškom i vrijednošću skupa za njihovo učenje te su izrazili potrebu za nastavkom ovakvog modela stručnog usavršavanja.

Stručni skup je organizirala viša savjetnica Loranda Miletić.

Evaluacija stručnoga skupa

(pdf: 1,54 MB)

Preuzmi