Najave i izvješća / 1. veljače 2022.

Državni stručni skup Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja 2022. godine devetnaesti državni stručni skup „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“. Skup se održao online, od 25. do 27. siječnja 2022.

U svečanome otvaranju skupa sudjelovali su dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Njegova Ekselencija Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael. U ime Zorana Milanovića, predsjednik Republike Hrvatske, videoporukom se obratila Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje.

Agencija za odgoj i obrazovanje ovaj skup organizira u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Yad Vashemom iz Izraela i Memorialom de la Shoah iz Francuske. U stručnome skupu sudjelovali su učitelji i nastavnici povijesti, etike, vjeronauka i hrvatskoga jezika. Skup je koncipiran tako da sudionici kroz plenarna predavanja steknu širi uvid u povijesni kontekst i pristup poučavanju o ovoj zahtjevnoj temi, potom kroz radionice iskustveno uče i raspravljaju o tome kako voditi proces učenja učenika o holokaustu i što kod učenika treba poticati, a koje pristupe izbjegavati kada se s učenicima obrađuju teške i zahtjevne teme i zašto. U radu stručnog skupa sudjelovali su stručnjaci iz akademske zajednice te učitelji i nastavnici praktičari. Organizatori stručnoga skupa su viši savjetnici za povijest Loranda Miletić i Hrvoje Knežević te Renata Ozorlić Dominić, viša savjetnica za međunarodnu suradnju.

Evaluacija

(pdf: 1,34 MB)

Preuzmi