Najave i izvješća / 16. travnja 2018.

Državni stručni skup za učitelje glazbene kulture i nastavnike glazbene umjetnosti

gl1_mAgencija za odgoj i obrazovanje održala je državni stručni skup za učitelje  glazbene kulture i nastavnike glazbene umjetnosti u razdoblju od 4. do 6. travnja 2018. godine u Splitu pod „Izazovi učiteljske profesije u nastavi glazbe“. U programu rada skupa aktivno je sudjelovalo više od 200 učitelja osnovnih škola i nastavnika srednjih škola s područja Republike Hrvatske.

Bogati trodnevni program okupio je vrhunske znanstvenike i umjetnike te stručnjake iz prakse koji su u cilju poticanja kreativnosti u nastavi glazbe u osnovnim i srednjim školama održali predavanja i radionice vezano za umjetničko područje kurikuluma u kojem se nalaze predmeti glazbena kultura i glazbena umjetnost s naglaskom na značaj aktivnog muziciranja.

Izv. prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić s Umjetničke akademije u Splitu održala je predavanje i predstavila međunarodni projekt pod nazivom “Glazbeni izvori Dalmacije u kontekstu srednjoeuropske i mediteranske glazbene kulture od 18. do 20. stoljeća” – izazovi i otkrića novog muzikološkog projekta HRZZ-a. O glazbenom obrazovanju te obrazovanju glazbom u kontekstu neiskorištenog glazbenog potencijala govorio je dr. sc. Davor Brđanović iz Glazbene škole u Varaždinu, dok je aktualne obrasce društvenoga ponašanja prema rezultatima socioloških istraživanja, sudionicima približila svojim predavanjem prof. dr. sc. Anči Leburić s Filozofskog fakulteta u Splitu. Istaknuti umjetnik, skladatelj, dirigent i profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu prof. Vlado Sunko sa sudionicima skupa držao je radionicu zborskoga pjevanja c ciljem podizanja svijesti o značaju vokalne tehnike i pristupa skladbama kao važnim čimbenicima kvalitetne interpretacije. Tako su kroz nekoliko sati postavljene tri skladbe u izvedbi dvjestotinjak pjevača sudionika skupa, pa je tako osim izuzetno korisnih savjeta za rad s pjevačkim zborom sudionike povezala i glazbena izvedba kojom je dirigirao prof. Vlado Sunko.

Glas vokalnih profesionalaca kao neizostavno sredstvo u radu s učenicima, sagledan iz različitih perspektiva pri čemu su svoj doprinos o samoj uporabi glasa u odgojno-obrazovnom radu u nastavi glazbe dale Antonia Jakelić Banić, mag. Logoped u KBC-a u Splitu i Dr. Jadranka Ljubić Vela, istaknuta otorinolaringologinja i fonijatrica u KBC-u Split koja je držala predavanje o glasu i patologiji glasa. Radionice na temu razvijanje kreativnosti učenika te poticanje na aktivno bavljenje glazbom u školi u području tradicijskih plesova jadranskog priobalja vodile su: Marica Tadin, učiteljica savjetnica i Nada Talijančić, učiteljica savjetnica, radionicu Što nas glazba može naučiti u nama vodila je; Slavica Gilić, prof., a Boomwhackersi u nastavi glazbe predstavila je i vodila; Snježana Stojaković, učiteljica savjetnica.

Kako se popularnom glazbom približiti umjetnosti predstavila je Lidija Balog Petrović, učitelj mentor a Darko Matičević, profesor mentor predstavio je lik i djelo Pere Gotovca i Zvonka Špišića dvaju hrvatskih velikana s područja šansone koja su nas nedavno napustila. Skup je završio predavanjem više savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost Anite Gergorić, prof. i vanjskog suradnika izv. prof. dr. sc. Gorana Sučića s Filozofskog fakulteta u Splitu koji su podržali i poticali profesionalni razvoj učitelja i nastavnika u cilju razvoja potrebnih kompetencija za rad s učenicima u nastavi i izvannastavnim aktivnostima. I na kraju važno je spomenuti nastup mandolinskog orkestra Sanctus Domnio koji je višestruko nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima kojim je dirigirao profesor Vladimir Lukas iz Glazbene škole Josipa Hatzea u Splitu te predstavu Teatra Erato „Od tišine do glazbe“.