Najave i izvješća / 15. travnja 2009.

Državni stručni skup za harmoniku u Opatiji

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike harmonike održan je 14. i 15. travnja 2009. u Opatiji. Edukaciju ja polazilo dva dana šezdeset sudionika koji su pratili plenarna predavanja i radionice.

Teme koje su obilježile skup, u svom središtu bazirale su se na učenike, motivaciju, glazbeni razvoj pojedinca te zajednički formirale kvalitetne stručne poveznice u osnovnom i srednjem glazbenom obrazovanju. Namjera je skupa bila ojačati obrazovnu glazbenu vertikalu škole za harmoniku putem edukacije učitelja i nastavnika da bi stekli što kvalitetnije kompetencije. Također cilj je bio povezati učitelje i nastavnike s profesorima na akademiji da svojim međusobnim razmjenama iskustva dovedu učenike do razine koja je potrebna za nastavak visoke glazbene naobrazbe.

Foto-album

{galerija}harmonika2010{/galerija}

Sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, odsjeka za harmoniku predavanja i radionice držali su:

  • Poimanje individualnog u glazbenoj naobrazbi; Denis Modrušan, doc.
  • Svijest, intuicija i njihov utjecaj na solističko i skupno muziciranje; mr. art Franko Božac 
  • Rad s orkestrom; Denis Modrušan, doc. 
  • Rad s komornim ansamblom; mr. art Franko Božac 
  • Rad s učenicima po slobodno pripremljenom programu; mr. art Franko Božac i doc. Denis Modrušan doc.

Iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli, Tatjana Lajić voditeljica vijeća za harmoniku na područijma Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, držala je predavanje i glazbenu slušaonicu vođena primjerima dobre prakse.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje, viša savjetnica za psihologe i stručne suradnike Teodora Dubrović, prof., držala je predavanje i radionicu na temu; Pozitivnim mišljenjem u pripremi za javni nastup, a viša savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost Anita Gergorić, prof., vodila je okrugli stol s temama; Interakcija učenika i učitelja u nastavnom procesu i Stjecanje kompetencija aktivnim sudjelovanjem u procesu stručnog usavršavanja.

Polaznici skupa, zadovoljni idejom koncepcije stručnog usavršavanja iskazali su želju da se ciklus nastavi i iduće godine. Predložili su aktivno sudjelovanje razmjenom vlastitih iskustva kroz predavanja i radionice te da se edukacija produži na tri dana da bi njihove izlazne kompetencije postale još kvalitetnije.

Kvaliteti skupa pridonijeli su svojim nastupom studenti sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, odsjeka za glazbu i klasičnu harmoniku čiji je pročelnik mr. art Baskhim Shehu. Nastupili su solisti i harmonikaški kvintet s odsjeka za klasičnu harmoniku pod vodstvom mr. art Franka Božca i harmonikaški orkestar odsjeka za klasičnu harmoniku pod dirigentskom palicom doc. Denisa Modrušana.

Želim se zahvaliti svim polaznicima, predavačima, učenicima i studentima na obilju lijepe glazbe, na pozitivnoj energiji kojom su obilježili skup te su svojim sudjelovanjem uz visoku razinu stručnosti postavili edukaciju na vrlo visoku razinu.

Viša savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost
Anita Gergorić, prof.