Najave i izvješća / 27. ožujka 2008.

Državni stručni skup iz likovne kulture i umjetnosti

Na magičnom Istarskom tlu, uz zvukove roženica u antičkom gradu Puli, gradu cara Vespazijana, čija arena mnogobrojnim otvorima unutar elipse iskazuje znak dobrodošlice, održan je stručni skup na državnoj razini.

Trodnevno druženje u hotelu Histria 25. – 27. ožujka 2008. u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje bilo je namijenjeno učiteljima likovne kulture, nastavnicima likovne umjetnosti i likovnih umjetnosti.

Skup je organizirala viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Zvjezdana Prohaska, prof., u suradnji s kolegicama višim savjetnicama Mirjanom Tomašević Dančević, prof., i Blagom Petreski, prof.

Skupu je nazočilo 180 učitelja i nastavnika, a teme bile su usmjerene k estetskom i ekološkom školskom okruženju, državnoj maturi, prezentaciji rada savjetnika i nastavnika te radionicama u kojima su, uz prezentacije rada s učenicima, učitelji likovne kulture mogli steći nova iskustva ili produbiti stečena kroz primjere dobre prakse. Budući je specifično područje likovne kulture i likovne umjetnosti ciljem i sadržajem temeljeno na opažanju, stvaralačkom izražavanju i vrjednovanju, na stručnom skupu je postavljeno nekoliko izložbi likovnih radova i to: izložba likovnih radova učenika OŠ Petra Kanavelića iz Korčule s mentorom Abelom Brčićem, izložba likovnih radova učenika osnovnih škola iz svih županija na temu-poticaj glagoljica, županijska razina smotre LIK, izložba likovnih radova nastalih uz projekt „Historicizam u Rijeci“ učenika Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke s mentoricom Marijom Baričević te izložba likovnih radova učitelja i nastavnika.

Teme i predavači:

 • Estetski i ekološki osviješteno školsko okruženje s motrišta učenika i društvene zajednice; Mirjana Tomašević Dančević, prof.
 • Prezentacija likovne radionice muzeja Louvre; Blaga Petreski, prof. 
 • Terenska nastava na lokalitetima Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca i Forum; Nastasja Miletić, prof., i Ivan Doroghy, izvanredni prof. 
 • Priprema državne mature iz likovne umjetnosti; doc. mr. sc. Davorka Brešan 
 • Predstavljanje Muzeja suvremene umjetnosti; Gorka Ostojić Cvajner, dipl. pov. umjet. 
 • Radionica: Primjena papirnate gline u nastavi; Boris Roce, prof. 
 • Radionica: Rad s djecom s problemima u ponašanju-ravnoteža i ritam u kompoziciji uz poticanje kreativnosti (papir plastika), Danica Sardelić, prof. 
 • Radionica: Omjer i proporcija; Silvija Benković, prof. 
 • Radionica: Strukturna crta uz poticaj etno glazbe; Dubravka Šešelj, prof. 
 • Radionica: Zvuk u slici; Mirjana Tomašević Dančević, prof. 
 • Izložba likovnih radova učenika OŠ-a i SŠ-a te izložba likovnih radova učitelja i nastavnika; Zvjezdana Prohaska, prof., Zrinka Kralj, prof., i Silvija Benković, prof.

Učitelje i nastavnike sudionike stručnog skupa pozdravili su gospodin Vinko Filipović, prof., ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, i gospodin Nevio Prenc, pročelnik za školstvo Grada Pule. Ravnatelj Agencije podržao je prezentacije izložbi likovnih radova učenika i nastavnika koje prikazuju trenutnu situaciju u likovnosti navedenih razina te se osvrnuo na rad Agencije za odgoj i obrazovanje koja permanentno prati potrebe učenika i nastavnika za stjecanje znanja, umijeća i sposobnosti u području likovne kulture, likovne umjetnosti i likovnih umjetnosti. Posebno je istaknuo ulogu Agencije u praćenju pripravnika i napredovanja učitelja i nastavnika u viša zvanja mentora i savjetnika.

Zvjezdana Prohaska, prof.
viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost