Najave i izvješća / 9. siječnja 2012.

Prvi državni skup učitelja i nastavnika informatike

infoedu_mAgencija za odgoj i obrazovanje organizirala je od 9. do 11. siječnja 2012. godine u Vodicama prvi državni stručni skup za učitelje i nastavnike informatike osnovnih i srednjih škola Info@edu – Informatika u obrazovanju.

U suradnji s partnerima (Fakultet elektronike i računarstva, Microsoft, Ured e-Hrvatske, HR-Open, Algebra) na skupu su predstavljeni brojne novine iz svijeta informatičke tehnologije i mogućnosti njihova korištenja u nastavi.

panel_mOdržana je panel-rasprava o novim tehnološkim trendovi u svijetu učenja, predavanja o utjecaju elektroničkih medija i prevenciji elektroničkog nasilja, o načinima, postupcima i elementima vrednovanja u nastavni informatike i predstavljeni su međunarodni projekti ( programi za cjeloživotno učenje i eTwining).

Prvi državni stručni skup iz informatike, naglasila je u uvodu viša savjetnica za informatiku AZOO-a Željka Knezović, nastao je kao rezultat osluškivanja potreba i želja učitelja i nastavnika informatike, kojih se u Vodicama okupilo više od 220.

svi_mRavnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović u uvodnom obraćanju istaknuo je da je skup organiziran u suradnji s brojnim partnerima, jer, kazao je, Agencija sve te institucije doživljava kao partnere koji mogu doprinijeti da stručno usavršavanje učitelja i nastavnika bude što kvalitetnije.

-Prilikom organizacije ovog stručnog skupa nismo ni slutili da će se dogoditi neke stvari sukladne najavljenim promjenama, a to je najava nove obrazovne politike o uvođenju informatike kao obveznog predmeta u osnovne i srednje škole, nešto čemu ćete svi vi ovdje informatičari, zasigurno dati potporu i što će informatici dati mjesto koje je trebala imati već puno ranije – naglasio je Vinko Filipović. Na početku nove kalendarske godine Agencija za odgoj i obrazovanje, najavio je ravnatelj V. Filipović, kontinuirano će nastaviti raditi sve ono što je do sada dobro radila, ali isto tako, spremna je na promjene koje će biti rezultat potreba odgojno-obrazovnih radnika i nove obrazovne politike.

Lucin_mPolitika obrazovanja mora se mijenjati i prilagođavati kao što se mijenja i svijet u kojem živimo, naglasio je u svom izlaganju Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.

-Moramo se osvijestiti da se promjene događaju ubrzano, da živimo u eksponencijalnom vremenu, da se učenje mijenja pod utjecajem tehnologija, da nestaje industrijska civilizacije a nastaje civilizacija temeljena na znanju- naglasio je Pero Lučin. Procesi učenja kroz koji su formirane današnje generacije su linearni, kao i današnji programi u školama, što je, kazao je P. Lučin, upravno suprotno od onoga kako uče i moraju učiti nove generacije.

-Različite generacije imaju različite vrijednosti i različite potrebe učenja i o tome moramo voditi računa. Ključna je fleksibilnost sadržaja, modela i mjesta učenja te vrednovanja i metoda učenja – zaključio je Pero Lučin.

Na nužnost promjena u obrazovnoj politici osvrnuo se i direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković. Ako će se obrazovanje kreirati prema potrebama učenika i studenata, kao što to najavljuje nova obrazovan politika, to će sigurno biti uspješno, istaknuo je. Pitanje je, dodao je, koliko su učitelji i nastavnici spremi na to, posebno u situaciji kada se osjećaju potplaćeni i narušen im je dignitet u društvu.  

Sva izlaganja i predavanja sa prvog državnog skupa za učitelje i nastavnike informatike snimana su i bit će objavljena na www.ucitelji.hr.