Najave i izvješća / 23. travnja 2019.

CERN – Program za učitelje i nastavnike fizike 2019.

Od 14. do 18.travnja 2019. godine u CERN-u (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire/Europsko vijeće za nuklearna istraživanja) za učitelje i nastavnike fizike održalo se stručno usavršavanje iz područja fizike čestica u sklopu Hrvatskog nacionalnog programa 2019. godine. CERN je najveći znanstveni laboratorij na svijetu a osnovan 1954. godine. Nalazi se na francusko-švicarskoj granici u blizini Ženeve. Program za hrvatske učitelje i nastavnike fizike realizira se u suradnji s CERN-om, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ove godine, četvrti put za redom, programu je prisustvovalo 30 učitelja i nastavnika fizike iz Republike Hrvatske i viša savjetnica za fiziku dr.sc.Verica Jovanovski iz Agencije za odgoj i obrazovanje te 5 nastavnika fizike iz Bosne i Hercegovine. Organizatori i voditelji ovog programa su hrvatski znanstvenici koji i sami djeluju u CERN-u i daju doprinos važnim eksperimentima:  znanstveni savjetnik dr.sc.Vuko Brigljević, prof.dr.sc.Mirko Planinić i prof.dr.sc.Ivica Puljak te voditelji i domaćini u CERN-u:  Jeff Wiener (Austrija) i Anja Kranc Horvat (Slovenija).  

Tijekom tri dana održano je niz predavanja i radionica iz područja suvremene fizike čestica čije prezentacije su dostupne na: https://indico.cern.ch/event/724035/timetable/.

Sudionici su kroz radionice u S’Cool LAB  http://scool.web.cern.ch/ mogli simulirati najpoznatiji CERN-ov eksperiment kojim je 2012. godine otkrivena Nova čestica odnosno Higgsov bozon a u čijem otkriću je sudjelovao i naš znanstvenik prof.dr.sc.Ivica Puljak.

Osim predavanja i radionica sudionici su posjetili akceleratore čestice te im je detaljno objašnjen sustav ubrzivača i detektora čestica: ALICE, ATLAS, CMS, LHCb, LHCf i TOTEM. Kao najvažniji projekt CERN-a je LHC (Veliki hadronski sudarivač) koji je počeo s radom 2008. godine a sastoji se od podzemnog prstena opsega 26 659 metara i smješten je na dubini između 75 i 100 metara.

Učitelji i nastavnici informirani su i o drugim aktivnostima CERN-a poput: Dana otvorenih vrata od 14.-15. rujna 2019. godine, edukacije za učenike srednjih škola, međunarodni ljetni kampovi za učitelje i nastavnike fizike na koji se mogu prijavljivati učitelji i nastavnici osobno i iz svih zemalja svijeta.

Od učitelja i nastavnika, sudionika očekuje se preuzimanje uloge ambasadora koji će budućim generacijama fizičara, inženjera, IT stručnjaka prenijeti svoje dojmove i biti im stručna podrška na njihovu znanstvenom putu.

Napisala: dr.sc.Verica Jovanovski, viša savjetnica za fiziku