Najave i izvješća / 13. travnja 2022.

Čakavski govor u izvannastavnim i projektnim aktivnostima

Državni stručni skup Očuvanje zavičajnoga govora u izvannastavnim i projektnim aktivnostima: čakavski govor, namijenjen učiteljima razredne nastave, hrvatskoga jezika, glazbene i likovne kulture te nastavnicima hrvatskoga jezika, glazbene i likovne umjetnosti, održan je 1. travnja 2022. na daljinu putem Zooma i trajao je 6 sati. Organizirale su ga viša savjetnica za hrvatski jezik Barbara Beronja, prof., i viša savjetnica za razrednu nastavu Mirela Majstrović, mag. prim. educ.

Na skupu je sudjelovalo 383 sudionika (77 % od ukupno prijavljenih), a predavanja su održali: akademik i veleposlanik Republike Hrvatske u Iranu Drago Štambuk (Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što: od ideje do statusa kulturnoga dobra na Nacionalnoj listi zaštićene nematerijalne baštine), ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać (Izvorni govornici – čuvari zavičajnoga govora), ravnateljica u zvanju Jadranka Šošić (Konceptualizacija, planiranje, organizacija i provedba projekta i izvannastavne aktivnosti za očuvanje čakavice u trideset godina ČAkavske večeri u OŠ Bijaći), učiteljice razredne nastave u zvanju Jagoda Čopac i Sandra Podrug (eTwinning za očuvanje zavičajnoga govora kroz projekt ČAkavica u srcu), redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci dr. sc.  Sanja Zubčić (Čakavsko narječje u svjetlu novijih istraživanja), redovita profesorica u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Silvana Vranić (Izrada školskog dijalektnog rječnika na čakavskom području) te znanstveni suradnik i viši lektor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. sc. Josip Lasić (Šalša na špakeru i šugoman u šemizetu: metodološke smjernice za terensko istraživanje lokalnoga govora). Skup je završio ulomkom monologa Filomene iz predstave Mali libar Marka Uvodića Splićanina (i predavanjem Očuvanje čakavice i izvedbena umjetnost) u izvedbi dramske umjetnice i sveučilišne profesorice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu Silvane Stanić. Na skupu je predstavljen kratkometražni film (Povidan po klanjski) koji su pripremile Ksenija Sobotinčić Štropin, prof. i mag. bibl., Jelena Grbčić Samardžić, mag. prim. educ., i Alenka Iskra Princ, diplomirana učiteljica.

U kontekstu organizacije, ozračja, komunikacije i praktične koristi, sudionici su skup ocijenili izvrsnom ocjenom (85 % sudionika). Gotovo svi sudionici izjavili su da će sudjelovanje u skupu unaprijediti njihov rad (98 % sudionika). Svaki od dijelova programa, najmanje 75% sudionika ocijenilo je izvrsnom ocjenom.

više savjetnice Barbara Beronja, prof. i Mirela Majstrović, mag. prim. educ.

Evaluacija

(pdf: 129,16 KB)

Preuzmi